• Negocierile pentru formarea noii coaliții de guvernare și a guvernului s-au încheiat la Vila Lac
  • PNL, USR-PLUS și UDMR nu au ajuns la un acord de coaliție
  • Fiecare partid merge la Cotroceni luni cu propria propunere de premier

UPDATE 17:00

Mâine, președintele Klaus Iohannis la consultări va avea trei propuneri de prim-ministru.

Consultările încep la 11 cu social democrații. Și chiar dacă Alexandru Rafila nu-i va însoți, pentru că este în carantină acasă după ce a anunțat că are COVID-19, el rămâne propunerea PSD pentru funcția de premier. La 12.00 la consultări ajung liberalii, care insistă pe candidatura lui Florin Cîțu la șefia Cabinetului de miniștri.

La 13.00 Alianța USR PLUS va veni cu propunerea Dacian Cioloș – premier, iar la 14.00 AUR vor avea și ei pentru Klaus Iohannis o propunere de premier. UDMR vor ajunge la consultări la 15.00, iar mâine dimineață vor decide la Consiliul Reprezentanților Unionali în privința candidaturii prim-ministrului. Totuși, președintele poate desemna orice persoană să formeze Guvernul și să ceară votul de încredere în parlament.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
  • Delegație PNL: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Robert Sighiartău.
  • Delegația USR PLUS: Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.
  • Delegația AUR: George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Șoșoacă.
  • Delegația PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Vasile Dîncu.
  • Delegația UDRM: Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Bíró Rozália, Antal Árpád.

UPDATE 11:30

Negocierile pentru noul Guvern între PNL, USR-PLUS și UDMR au eșuat, cele trei partide nereușind să încheie un acord de coaliție. Cele trei partide nu s-au înțeles cu privire la împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Potrivit surselor Aleph News, Ludovic Orban a propus suspendarea negocierilor pentru că discuțiile nu avansau.

Fiecare partid va merge mâine la Cotroceni cu propria propunere de premier: PNL îl va propune pe Florin Cîțu, iar USR-PLUS va merge cu Dacian Cioloș.

A existat un singur punct agreat de cele 3 formațiuni: un acord împotriva traseismului.

Astfel, negocierile între cele 3 partide pentru un acord de coaliție, pentru a forma majoritate, și pentru noul Guvern, vor fi reluate marți, după consultările de la Cotroceni.

Cum au decurs negocierile

Mai au o zi să se înțeleagă. Negocierile pentru formarea noii coaliții de guvernare și a guvernului s-au reluat la Vila Lac.

Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor revin la discuții după ce s-au blocat în a împărți funcțiile de conducere a Senatului și a Camerei Deputaților.

Negocierile ar putea fi dure și mai de durată. Au reușit să împartă două comisii: liberalii vor avea șefia comisiei SRI, USR PLUS – comisia SIE. Dar astea sunt fărâmituri. Ludovic Orban crede că este cel mai potrivit pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, că are experiență și știe regulile din parlament.

USR PLUS le-a cerut atunci ca Dacian Ciloș să fie premier, dar nici acest lucru nu le convine liberalilor, care merg cu Florin Cîțu pentru această funcție.

PNL a propus ca funcția de președinte a Camerei Deputaților să fie scoasă din protocol. Asta înseamnă ca fiecare partid vine cu propria propunere și câștigă cel care adună voturile. Iar s-au împotmolit. Cum ar putea fi deblocate negocierile între PNL și USR PLUS îți spune Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu, editorialist: „Funcția de președinte a Camerei Deputaților o desemnează domnul Klaus Iohannis pentru că este cea mai importantă funcție după cea de premier. Klaus Iohannis se teme de «sindromul Dragnea». Adică premierul dacă va fi desemnat Florin Cîțu, va fi un fel de Viorica Dăncilă a lui Ludovic Orban.“

De ce nu pot împărți conducerea celor două camere ale Parlamentului?

Sunt două funcții importante. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pentru patru ani. Importanța acestor funcții o găsești în Constituție, care spune că președintele Senatului devine președinte interimar atunci când funcția de Președinte devine vacantă sau președintele este suspendat. Și am avut doi președinți de Senat care au deținut interimatul funcției de președinte: Nicolae Văcăroiu și Crin Antonescu, atunci când a fost suspendat în 2007 și 2012 președintele Traian Băsescu.