• O autorizație de construcție o poți primi abia după șase luni
  • Salariul mediu în construcții este de 3.181 de lei net
  • În sectorul de construcții lucrează circa 360.000 de angajați la nivel național

Știi prea bine că în România te omoară birocrația. Iar dacă lucrezi în construcții, nu ai cum să scapi de ea. Cel mai mare chin pentru un antreprenor din domeniu e obținerea autorizațiilor de construcție. Deși legea îți dă speranțe că o poți obține în 30 de zile, în practică poate dura jumătate de an să pui mâna pe o astfel de autorizație.

Sebastian Mîndroiu este arhitect și antreprenor. Unul dintre businessurile lui este să amenajeze birouri și restaurante. Mai are afaceri și în IT și agricultură. Toate presupun autorizații de construcție.

Sebastian Mîndroiu, arhitect şi antreprenor, Picktwo Studio: „Autorizații de construcție în mod realist, atunci când începem să lucrăm la un proiect, autorizațiile de construcție se obțin între șase luni și un an. Oricine spune, chiar dacă termenul legal este 30 de zile, pentru o autorizație oricine plănuiește sub șase luni, e un proiect în care noi alegem să nu ne implicăm tocmai pentru că nu e ceva fezabil.”

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Laurențiu Plosceanu este președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții. El spune că a trimis autorităților mai multe propuneri,

Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO: „Situațiile în care întârzierea autorizației e peste 30 de zile sunt relativ frecvente. Și aici, dacă vreți, este o lacună a legii. Pentru că ea nu stabilește decât permisiv: se poate elibera în…Ar fi trebuit să fie un termen ferm, pe care autoritățile să-l poată respecta.”

„Dar credem că parte din soluții o reprezintă înființarea unui organism care să aibă atribuții clare de reglementare coerentă în sectorul de construcții, pentru că din păcate s-a segmentat foarte mult competența deciziilor cu impact în sectorul de construcții și din această perspectivă multe proceduri devin greu aplicabile, incoerente și cu prețuri economice care de cele mai multe ori sunt suportate nu de beneficiar, ci de firmele de construcții.”