• Misiunile diplomatice au achiziţionat toate materialele sanitare necesare
  • MAE: S-au eliminat listele electorale pe format de hârtie
  • MAE: S-au introdus tabletele şi semnătura electronică
  • S-au organizat 748 secţii de votare în străinătate

Dacă locuieşti în străinătate, într-un loc în care s-a declarat lockdown total, rişti să nu mai votezi pe 6 decembrie. Alexandru George Lazăr este avocat la Barcelona şi crede că nu vor fi probleme, chiar dacă multe regiuni au limitat deplasările.

Alexandru George Lazăr, avocat la Barcelona: „Sincer nu cred că vor fi probleme mai ales că pe pagina web şi de Facebook a Ambasadei s-a distribuit un salvoconduct, pe care persoanele pot să-l imprime şi să-l arate autorităţilor. De curând au fost alegerile din Republica Moldova şi nu au fost probleme legate de deplasare.”

Diplomaţii români sunt în legătură permanentă cu autorităţile din zonele unde avem secţii de votare şi îţi transmit să nu-ţi faci griji.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Iulian Ivan, reprezentant MAE pentru alegeri: „În acest moment nu avem semnale, dar situaţia poate degenera, fără discuţie, şi săptămâna viitoare. Ne putem aştepta chiar inclusiv în ziua anterioară votării, joi, vineri să apară o astfel de decizie a autorităţilor locale de lockdown total. În aceste cazuri, votarea nu se mai ţine.”

Într-o astfel de situaţie, mutarea secţiei de vot într-o altă localitate e dificilă. Aici depindem de sprijinul autorităţilor locale din ţara gazdă.

Iulian Ivan, reprezentant MAE pentru alegeri: „Anul trecut, în zona Torino, la alegerile prezidenţiale, între ziua de sâmbătă şi cea de duminică a fost o inundaţie şi noi aveam o secţie de votare pe malul fluviului.”

„Prefectura a dat ordin de evacuare la tot ce însemna populaţia aflată în pericol de a fi calamitată, să zic. Am primit sprijinul primăriei din localitatea respectivă să relocăm acea secţie pe care o aveam pe malul fluviului şi s-o aducem în mijlocul oraşului.”

Dacă oraşul în care locuiești va intra, totuşi, într-un lockdown total, vei afla de la Ministerul de Externe unde și cum vei putea vota. 50 de oameni din centrala MAE sunt pregătiți să plece în străinătate, dacă membri ai secţiilor de votare sunt depistați pozitiv la coronavirus.

Dacă te uiți acum pe harta Europei, o să vezi că cele mai aspre restricții sunt impuse în Grecia, care e în carantină totală, Anglia și Franța , care sunt în carantină parțială.