Sever Voinescu, analist politic: „AUR este o formațiune politică mai degrabă suveranistă”

  • PSD a câștigat alegerile parlamentare cu 29,83% din voturi, urmat de PNL cu 24,66%
  • După numărarea a 95% din voturi, USR-PLUS are 15,44%
  • Partidul AUR, surpriza acestui scrutin, intră în Parlament, având 8,65% din voturi

Cine va face Guvernul? Cine e următorul premier? Cine va gestiona campania de vaccinare anti COVID? Cine va repara găurile din buget și cine va investi banii europeni cu cap? Sunt întrebările acestui moment la care căutăm răspunsuri. Sever Voinescu, analist politic și contributor Aleph News descifrează pentru tine rezultatele parlamentarelor.

Sever Voinescu, analist politic: „E clar după părerea mea acum, dacă ascultăm poporul și credem cu adevărat că alegerile trebuie ascultate așa. Ajungem la o situație politică ce nouă ne pare imposibilă acuma. Pare se că poporul vrea o guvernare PSD-PNL. Oamenii politici nu ascultă poporul, de cele mai multe ori. Eu cred că se vor încerca fel de fel de variante ca PSD-ul să rămână în opoziție, mai ales că din punct de vedere Constituțional, mutarea decisivă o are președintele Iohannis, care a spus de multe ori că va lăsa PSD-ul în opoziție.”

Prezența AUR în Parlament este o surpriză. Cine este votantul AUR

Sever Voinescu, analist politic: „Mi-e foarte greu să spun asta, trebuie să ne gândim. Eu aflu de pildă că, AUR a fost votat masiv în Diaspora. Dacă e așa vă dați seamma că se schimbă o întreagă metodologie legată de Diaspora. Eu cred că AUR este o formațiune politică mai degrabă suveranistă, anti-UE, adică împotriva unui proces de reintegrare.”