• În viitor, vom merge la vot… online.
  • Ne pregătim pentru vot electronic şi pe internet
  • AEP şi STS modernizează sistemul de monitorizare a prezenţei la vot

În viitor şi aleşii îi vom vota..tot online. Autoritatea Electorală Permanentă lucrează împreună cu STS la pregătirea unui eventual vot electronic şi pe internet.

Şeful AEP, Florin Mituleţu, spune că e vorba despre o nouă metodă de monitorizare a alegerilor, în sistem blockchain. Acesta este un prim test, un pas premergător votului online.

Florin Mituleţu, preşedinte AEP: „Deja Autoritatea împreună cu STS, şi sunteţi primii care află, pregătim un nou sistem de monitorizare a alegerilor, în sistem blockchain, astfel încât să venim în etapa următoare, pregătirea votului electronic şi pe internet.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Blockchain este un sistem care înregistrează fiecare activitate. Oferă o siguranţă mai mare votanţilor că, odată înregistrate, informaţiile nu se mai pot schimba. STS şi AEP vor să îi asigure pe alegători şi pe candidaţi că datele pe care le furnizează sunt în siguranţă.

Florin Mituleţu, preşedinte AEP: „Simplificăm deja procedura. Transparenţa procesului electoral va fi mai ridicată de această dată şi la alegerile parlamentare din acest an.”

În America se vorbeşte despre introducerea sistemului blockchain în procedura de vot electronic. Analiştii spun că acest sistem de vot ar fi înlăturat suspiciunile de la alegerile prezidenţiale.

Pe 5 mai, democraţii din Ohio au introdus proiectul de lege privind revizuirea alegerilor. Au propus, printre altele, un sistem de vot blockchain pentru militarii aflaţi în străinătate.

Florin Mituleţu, preşedinte AEP: „Credem că un sistem de vot alternativ electronic sau pe internet ar fi mult mai bine preluat, mai ales că acum toată lumea deţine un smartphone şi poate să facă operaţiuni bancare. Drept urmare, poate să facă şi procedura de vot.”

Totuși, sistemul de vot blockchain nu are şi puncte slabe. Agenţia de presă TASS a anunţat în vară că platforma rusă de vot electronic blockchain a fost atacată.