- Rezultate preliminare: PSD – 22,74% Senat, 22,37% Camera Deputaților.
- Rezultate preliminare: AUR – 18,14% Senat, 17,83% Camera Deputaților.
- Rezultate preliminare: PNL – 14,43% Senat, 13,48% Camera Deputaților.
- Rezultate preliminare: USR – 12% Senat, 12,13% Camera Deputaților.
Democrativa Ciolacu-Ciucă nu a trecut de extemporalul de la vot. PSD-ul a câștigat alegerile parlamentare, dar are nevoie de colegi noi de alianță. Victoria PSD-iștilor nu mai e deloc la fel de clară ca în ultimii ani, au adunat aproape 23% dintre voturile românilor la Senat și la Camera Deputaților. Mult sub rezultatul de acum de 4 ani.
În schimb, AUR-ul lui George Simion a devenit noaptea trecută al doilea cel mai votat partid din România cu aproape 18% dintre voturi la Senat și la Camera Deputaților.
Cel mai mult a pierdut PNL care are anul acesta 14% dintre voturi la Senat și sub 14% la Camera Deputaților față de 25% în 2020. USR-ul Elenei Lasconi mai speră doar să reușească să câștige prezidențialele, la parlamentare a reușit doar locul 4 cu 12% dintre voturi și la Camera Deputaților și la Senat.
Acum urmează jocul negocierilor. PSD, PNL și USR au nevoie să îi convingă și pe cei de la UDMR ca să facă o alianță anti-suveraniști. Dorință există, dar nu chiar la toata lumea. Elena Lasconi nu e încă pregatită să spună ce guvern vrea.
De partea cealaltă, suveraniștii, adică AUR, SOS și POT, nu reușesc să facă o majoritate parlamentară singuri, dar rămân optimiști.
Prezența la vot de anul acesta a fost una istorică. Aproape 9 milioane și jumătate de romani au votat, adică 52% dintre românii cu drept de vot din țară și străinătate. Ultima dată când prezența la votul pentru parlament a fost de peste 50% a fost acum 20 de ani.