• Un vot fragmentat, cu 7 partide.
  • PSD nu va fi clar în opoziție, Bolojan spunea aseară că PNL e dispus să participe la o coaliție, dar numai cu programul de guvernare al PNL.
  • Marcel Ciolacu a spus săptămâna trecută că va anunța pe 2 decembrie, astăzi, pe cine susține PSD în turul al doilea.
  • Dacă va câștiga Călin Georgescu, AUR, SOS și POT vor avea peste 32% la cum arată rezultatele în acest moment.

Pentru prima oară din 1990, Parlamentul este format din 7 partide. PSD are cel mai mare scor, urmat de AUR și PNL, 2 noi partide suveraniste S.O.S. și POT, iar UDMR reușește să își asigure pragul de intrare în Parlament.

Un vot fragmentat, cu 7 partide. Nu ne mai gândim la declarațiile din lunile trecute, când erau excluse variante de colaborare între PNL, PSD și USR, le luăm pe cele de ieri. PSD nu va fi clar în opoziție, Bolojan spunea aseară că PNL e dispus să participe la o coaliție, dar numai cu programul de guvernare al PNL, Rareș Bogdan spune că vrea în opoziție, că ar fi complet cretini să facă din nou alinață cu PSD. Elena Lasconi lua și ea în calcul un guvern de Uniune Națională. Viitorul președinte va desemna premierul.

Ce coaliții vedeți în scenariul Elena Lasconi președinte și în scenariul Călin Georgescu Președinte?
Marcel Ciolacu a spus săptămâna trecută că va anunța pe 2 decembrie, astăzi, pe cine susține PSD în turul al doilea. Să spunem că încearcă o apropiere de Elena Lasconi.

Recomandări

TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
A.I.-UL SCHIMBĂ MEDICINA
STUDENȚII VOR DREPTATE
TE TEMI DE BĂTRÂNEȚE?
TRUMP O LAUDĂ PE MELONI
GRIPA CUPRINDE EUROPA

Cum se împart voturile pe județe

Știam harta câștigării județelor pe partide. Era colorată în roșu de la PSD, în galben de la PNL, în albastru de la USR sau în verde de la UDMR, pentru că și UDMR câștigă în mod tradițional în județele cu populație majoritar maghiară.

În Suceava, de exemplu, AUR are 26,5%, SOS România 9,52%, Partidul Oamenilor Tineri 7,1%, peste 42%. Tot în Suceava, la alegerile prezidențiale în turul întâi, potrivit rezultatelor parțiale, tot suveraniștii au câștigat cel mai mult. Călin Georgescu și George Simion au avut împreună tot undeva la 42%, iar PSD-ul 21-22%.

A mai câștigat AUR și în Constanța și în vestul țării, în Arad. USR a câștigat doar în Timiș și în Brașov, deși Elena Lasconi la prezidențiale avusese și Clujul, Iașul, Constanța și Bucureștiul.

Are acum și 5 sectoare din București USR-ul. Când vorbim despre PNL, a reușit Bolojan în Bihor să ducă partidul la 36,88%, aici a câștigat cel mai mult. A câștigat și în Cluj, și în Alba, și în Sibiu, în Giurgiu și în Ilfov.

Iar pentru PSD nu sunt surprize foarte mari. Cel mai mare scor l-a avut în Buzău, unde Marcel Ciolacu este cap de listă la Camera Deputaților, iar Lucian Romașcanu este cap de listă la Senat. Are scoruri foarte mari și în Dolj, în Olt, ca de obicei în Sud, în Teleorman, în Mehedinți, în Brăila și a păstrat o parte din județele pe care le avea, însă nu cu un scor suficient de mare astfel încât să poată să ajungă la un scor care să îi asigure o poziție foarte clară.

Partidul Oamenilor Tineri, care este marea surpriză a acestor alegeri, are 6,31%. Este un partid înființat în 2023, care l-a susținut pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, însă Călin Georgescu spunea săptămâna trecută că România este partidul lui și nu a susținut niciun partid.

Ciolacu a promis că va anunța pe 2 decembrie pe cine vor susține în turul al doilea

Marcel Ciolacu a promis săptămâna trecută că va anunța pe 2 decembrie pe cine vor susține în turul al doilea. Va încerca o apropiere de Elena Lasconi, dar trebuie să vedem dacă va reuși Elena Lasconi să recupereze din PSD votanții USR dezamăgiți de o astfel de alianță și de opoziție. Dacă va câștiga Călin Georgescu, AUR, SOS și POT vor avea peste 32% la cum arată rezultatele în acest moment, deci vor avea nevoie să-și găsească alți aliați ca să poată forma un guvern.

Citește și