• În România, sunt deschise 18.968 de secții de votare, iar în străinătate 950 de secții de votare.
  • 18.008.555 de români au drept de vot la Alegerile Parlamentare.
  • Programul secțiilor de votare este 07.00-21.00, cu posibilitatea prelungirii până la 23.59.
  • Poți afla care este secția ta de votare pentru Parlamentare pe site-ul AEP.
  • La Parlamentare, votezi doar în circumscripția electorală la care ești arondat.
  • La Parlamentarele din 2020, în străinătate, până duminică, la ora 12.00, votaseră 117.131 de oameni.
  • Prezența la vot la ora 12 la Parlamentarele din 2020, a fost de 10,09%.
  • Ambasadorul SUA:Sperăm că reputația României să rămână intactă după deciziile autorităților.
  • K. Kavalec: Cei care guvernează trebuie să aibă un madat clar din partea cetățenilor.
  • K. Kavalec: Nicio decizie nu trebuie să pună în pericol dreptul românilor de a vota liber.

Votul pentru alegerile Parlamentare a început la 7 dimineața în România. În străinătate, românii au putut vota încă de ieri dimineață. Sunt peste 18 milioane de români așteptați la urne.

Cum decurge votarea?

Se pare că românii sărbătoresc Ziua Națională prin vot. A depășit procentul celor care au votat până la prânz 17%. Peste 3 milioane de români din cei 18 milioane care sunt pe listele electorale au votat deja la prânz. 

Vorbind despre București, sunt 15,57% dintre bucureștieni care au fost la vot până la prânz. Cei mai mulți dintre ei în sectoarele 1 și 6, ele sunt întotdeauna fruntași la vot. Și când vorbim și despre județele unde s-a votat cel mai mult, iată. Olt, care este peste media națională, Mehedinți, Argeș, Buzău și Teleorman, toate au peste 18%. 

Recomandări

TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
A.I.-UL SCHIMBĂ MEDICINA
STUDENȚII VOR DREPTATE
TE TEMI DE BĂTRÂNEȚE?
TRUMP O LAUDĂ PE MELONI
GRIPA CUPRINDE EUROPA

Se mobilizează mai greu, se pare, votanții din Vaslui, Bistrița, Maramurești, Caraș-Severin și Sibiu, care au în jur de 11-12%.

Așa cum s-a văzut și duminica trecută, prezența la vot este mai ridicată în mediul urban, până la această oră, decât în mediul rural. Aproape 60%, 59,68% din oameni au votat la oraș până la prânz, comparativ cu 40,32% în mediul rural. Iar vorbind despre reprezentarea pe sexe, începe să fie un pic mai echilibrat. Raportul dintre bărbați și femei, este de 50,86% față de 49,14%.

În diaspora, până la prânz au votat 243,534 de români. Este mai mult decât dublu față de acum 4 ani, când votaseră până la ora prânzului 117.000 de oameni. Iar când vorbim de comparația dintre prezența la vot la nivel național, în 2020, la noi în țară a fost de 10,69%, acum este de 16,56%, ea se actualizează, a depășit 17%. 

În 2020 a fost votul în pandemie, poate că așa a fost cea mai mică prezență la vot, începând de la alegerile din anii 1990. În 2016 a fost 12,47%. Este cea mai mare prezență la vot din ultimii ani. Dacă la alegerile din anii 1992 puseseră la vot la alegerile parlamentare aproape 76,29% dintre români, în 2020 prezența la parlamentare a fost de 33,3%. 

Cumva nu ni se confirmă ce ne spuneau politicienii noștri atunci când voiau să decaleze calendarul electoral și ne spuneau că n-ar vrea trei rânduri de alegeri în decembrie, mai ales de ziua națională, ca să nu deranjeze românii. Uite că se deranjează și merg la vot.

Unde se votează?

250.000 de oameni au votat deja. Au găsit drumul către cele 950 de secții de votare. Trebuie puțină atenție duminica asta, pentru că la alegerile parlamentare, secțiile de votare sunt un pic diferite față de alegerile prezidențiale de duminica trecută. În număr sunt la fel. Dar ca amplasare câteva dintre ele sunt schimbate.

Ce ar trebui să mai știe românii din diaspora, care își aleg cei patru deputați și doi senatori care îi reprezintă, este că nu trebuie neapărat să se afle în țara în care au rezidența ca să voteze. Dacă au acte în Italia, de exemplu, dar sunt zilele astea în Franța, ei pot merge la vot.

În țară poți vota doar în circumscripția ta electorală, adică în județul de care aparții, pentru că alegi deputații și senatorii din județul tău. La fel în București, poți alege doar în sectorul tău, nu în alt sector. 

Care este situația renumărării?

Biroul Electoral Central este cel care centralizează datele. Își dăduse termen final diseară, la ora 22. Se pare că ar fi trebuit să se încheie procesul deja, în țară, cel din diaspora nu va putea fi dus la îndeplinire până miercuri.

Un singur comunicat ne-a trimis BEC, ieri, la 17.30, nu s-a încheiat numărarea. Președintele Autorității Electorale Permanente spunea că, fără cele două-trei județe care mai erau de numărat, ordinea candidaților a rămas aceeași, Elena Lasconi pe locul 2, Marcel Ciolacu pe locul 3. Au ieșit, la un moment dat, partidele să anunțe fie că avantajul Elenei Lasconi crește, USR, desigur, fie că scade diferența dintre Lasconi și Ciolacu.

Este o situație tensionată și fără precent. Nu doar că avem anul acesta toate tipurile de alegeri, dar este și pentru prima oară când Curtea Constituțională cere renumărarea tuturor voturilor. Procesul nu mai este unul transparent.

Klaus Iohannis le-a cerut, în discursul de 1 decembrie, tuturor instituțiilor statului implicate în procesul electoral să dea dovadă de responsabilitate. Și azi, când a fost la vot a spus că România, românii au ales calea euro-atlantică și au ales-o bine și suntem bine integrați în UE, suntem bine poziționați și foarte respectați în NATO, dar ca să rămana așa, trebuie să votam așa. Săptămâna trecută nu a vrut să declare nimic.

Și am avut, aseară, și un semnal puternic de la Partenerul Strategic. Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, ne transmite că ne aude, că ne vede, i-a văzut pe românii care sunt îngrijorați atât de turul întâi al Prezidențialelor și de decizia de renumărare a voturilor.

Speranța noastră este ca, indiferent de deciziile luate de autoritățile române sau de candidați în zilele următoare, reputația României ca partener democratic de încredere în Europa și în comunitatea euro-atlantică să rămână intactă”, transmite ambasadoarea.

Și are un mesaj și pentru cei care au creat acest climat de neliniște și încertitudine: „Cei care guvernează trebuie să aibă un mandat clar din partea cetățenilor. Și nicio decizie luată în această perioadă crucială nu ar trebui să limiteze dreptul românilor de a vota liber sau să pună în pericol credibilitatea procesului electoral.”

Citește și