- Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale, fără reprezentanți PSD și PNL în turul 2.
- Adrian Zăbavă a declarat că rezultatul alegerilor complică mobilizarea partidelor tradiționale.
- Votul de protest al românilor a fost îndreptat împotriva sistemului politic existent.
- Adrian Zăbavă a subliniat că nemulțumirea față de clasa politică actuală este o cauză majoră a rezultatului alegerilor.
Călin Georgescu câștigă turul 1 al alegerilor prezidențiale, iar PSD și PNL nu au candidat în turul 2 pentru prima dată în ultimii 35 de ani.
Advertisment
Românii au votat împotriva partidelor tradiționale și in favoarea unui candidat care și-a făcut campanie pe TikTok. A fost un vot antisistem, listă de lidership sau un vot extemist? Vom vedea probabil în turul 2.
Se va vota la parlamentare partidele, având în vedere ce s-a întâmplat acum?
„E foarte greu de spus ce se va întâmpla duminică. Realitatea descrisă ieri prin votul la prezidențiale complică tot ceea ce știam despre mobilizare, despre partide tradiționale și așa mai departe. Eu m-aș bucura să nu fie adevărat și partidele tradiționale românești, în acest moment după palma puternică primită după ceafă de la electoratul român să nu se gândească în principal la niște beneficii mici, proprii, ci la binele țării.
Recomandări
Spun asta pentru că suntem pe 8 decembrie în fața unui alegeri cruciale pentru viitorul României, așa cum nu cred că a mai fost vreodată după Revoluția din 89. Dacă PSD și PNL vor avea ca principal obiectiv minimizarea consecințelor negative ale votului de ieri asupra alegerilor parlamentare și doar pentru acest lucru se vor bate, atunci foarte posibil că pe 8 decembrie ne vom alege un drum de țară la 180 de grade întors față de ce avem acum.
Dar, cu siguranță, decizii vor urma și la PSD și PNL. Schimbarea leadership-ului, să vedem cu ce idei și cu ce perspective care pot influența turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Între timp avem și un rezultat de 100%. S-au procesat toate procesele verbale, iar din aceste rezultate pe care trebuie să le confirmăm și cu Biroul Electoral Central în orele următoare, Elena Lasconi merge în turul al doilea cu o diferență de 2742 de voturi.
O diferență la care poate ar trebui să ne gândim atunci când spunem sau auzim oameni care spun că votul meu nu contează. Poate președintele țării va fi ales în urma primului tur și poate și după al doilea tur de o diferență de 3000 de voturi, asta înseamnă probabil câteva secții mici sau două secții mai mare din capitală”, a declarat Adrian Zăbavă, analist politic, pentru Aleph News.
Credeți că sunt suficiente aceste demisii pentru a calma dorința oamenilor de revoltă, sau de o regrupare?
„În niciun caz nu e vorba despre demisii care pot să stăpânească furia populară. Furia populară ieri de la vot n-a fost îndreptată exclusiv către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ci către sistemele politice pe care cei doi le reprezintă. Și că întreaga clasă politică din ultimii ani, zeci de ani, a fost un vot al rezumatului ultimilor decenii.
În consecință nu este vorba despre cine pleacă și cine vine la aceste partide, ci despre ce vor face aceste partide de acum înainte. Cred în primul rând că aceste partide trebuie să dea un semnal clar cu privire la valorile și principiile pe care le susțin, ținând cont că pe 8 decembrie se bat două viziuni diametral opuse asupra României. De aici cred că trebuie să plece poziția PSD și PNL.
Ce fac mai departe în propria ogradă și cum înțeleg ele votul popular va fi la fel de important. Calculele pentru turul 2 sunt foarte complicate, calculele electorale, dar oricum cred că de modul în care se vor împărți voturile lui Marcel Ciolacu va depinde în bună măsură rezultatul în turul 2 la alegerile prezidențiale.
Nu va fi acesta singurul lucru care contează, dar după părerea mea va fi cel mai important lucru care contează după primul tur. Va mai conta foarte mult și câți români vor veni în puls la vot și pe cine vor alege aceștia dintre cei doi candidati”, a declarat Adrian Zăbavă, analist politic, pentru Aleph News.
Cum vă explicați dumneavoastră acest rezultat trecând cumva peste PSD și PNL?
„Motivele sunt multiple și cred că ne va mai lua ceva timp până să înțelegem pe deplin. Aș vrea totuși ca până la un anumit moment să aflăm toate motivele care au stat în spatele acestei creștere extrem de surprinzătoare.
Dar trebuie spus că la bază este nemulțumirea unei pături sociale ignorate de clasa politică actuală și nemulțumită de clasa politică actuală. Când clasa politică este de o perioadă bună de timp la minime istorice în ceea ce privește încrederea, nu putem să ne așteptăm la altceva.
E adevărat că pe lângă tot acest lucru a contat slăbiciunea celorlalți candidati, să o spunem pe aia dreaptă, o campanie extrem de slabă, probabil influența unor actori de diferite feluri care au reușit, într-un fel sau altul, să-l ajute pe Călin Georgescu. Cu ce scop? cu ce resurse? sperăm să aflăm într-o zi.
Oricum, sunt multe motive care au dus la acest lucru, dar cred că nici unul dintre ele n-ar trebui să fie ignorat dacă vrem să păstrăm România pe un drum democratic și euroatlantic, așa cum l-am avut până acum”, a declarat Adrian Zăbavă, analist politic, pentru Aleph News.
Citește și
- România intră într-o nouă etapă istorică, spune USR. Lasconi: „Putem demonstra că suntem mai puternici decât ce se visează la Moscova”
- Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
- RAIBO2 este primul câine robot de maraton. Cum poate fi folosită noua inovație tehnologică