Care sunt motivele pentru care CCR a anulat alegerile prezidențiale? Toni Neacșu: „Viitorul guvern ar trebui să stabilească datele alegerilor”

Judecătorii Curții Constituționale au decis anularea alegerilor prezidențiale. Procesul electoral va fi reluat în integralitate. Mai multe solicitări au fost depuse la CCR după desecretizarea raportului CSAT de zilele trecute. CCR a motivat decizia și spune că procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale.

Iohannis a desecretizat documente CSAT prin care serviciile de informații avertizau asupra unor posibile interferențe rusești în alegerile din România.

Cum interpretăm motivarea CCR?

„Acum important e că decizia are efecte, a și produs, a blocat aceste alegeri care nu mai pot avea loc, a stabilit și ce se va întâmpla mai departe în România cu mandatul prezidențial care va fi exercitat încă 3-4 luni de zile sau cât va dura până la următoarele alegeri. Dar pleacă chiar mai mult de către actualul președinte. În primul rând că Curtea Constituțională nu a admis acele contestații, s-a autosesizat și a dat această decizie exclusiv pe baza informațiilor din documentele declasificate ale CSAT, documente pe care le putem citi și noi.

Adică nu a avut pe masa alte probe sau alte informații care să-i fundamenteze această decizie. Tocmai de aia motivarea în sine e foarte greu să ne convingă. Pe lângă faptul că, într-adevăr, nu o putem pune în discuție și asta este, instituțiile statului trebuie să o aplice ca atare. Din punct de vedere al rigorii juridice e foarte, foarte greu să ne convingă.

Măcar pe simplu considerent că nu se indică exact cum s-au stabilit acele încălcări ale legislației electorale. Dar simt că Curtea Constituițională nu este o instanță judiciară care să poată stabili că au existat astfel de încălcări. 

Probabil că în zilele următoare vom mai vedea foarte multe acțiuni ale instituțiilor judiciare, ale parchetului, și eventual ale poliției. Să sperăm că atunci când se vor termina acestea ne vom lămuri cât de grave au fost aceste atacuri asupra corectitudinii procesului electoral în România”, a declarat Toni Neacșu, fost judecător CSM, pentru Aleph News.

Când se reia campania electorală?

„Aici intrăm într-o altă discuție. Spuneam că Curtea Constituițională a reușit să evite o criză constituțională stabilind chiar prin această decizie ce se va întâmpla cu mandatul președintelui după 21 decembrie.

Din acest punct de vedere este foarte bine, în sensul că nu vom cunoaște o instabilitate și constituțională, adică să nu știm efectiv cine va conduce România. Că e președintele senatului sau că se poate prelungi acest mandat. Președintele însuși a anunțat un calendar în cursul intervenției sale de ieri, în condițiile în care, stabilirea acestui calendar este atribuția exclusivă a guvernului României, implicit a clasei politice, guvernul României, care în momentul de față are pe deplin puteri de a face acest lucru. 

Președintele României ne-a spus că urmează abia după ce se va constitui un nou guvern votat în parlamentul de după 22 decembrie. Deci, probabil, până la începutul anului, abia atunci să se stabilească acel calendar, care potrivit legislației în vigoare va dura cel puțin 75 de zile din momentul în care va fi emis acea hotărâre de guvern.

Dacă clasa noastră politică, mă refer la partidele politice care negociază formarea viitorului guvern, dacă este responsabilă, eu cred că ar trebui din acest moment să discute despre stabilirea unui calendar, cât mai scurt, pentru a evita prelungirea acestei stări de instabilitate inevitabilă prin absența unui președinte legitim ales de el.

Dacă guvernul, săptămâna aceasta care începe, stabilește acest calendar, ar putea avea loc undeva la sfârșitul lunii februarie sau chiar începutul lunii martie cel mai târziu, dacă se va merge după acel calendar anunțat de președintele României, probabil că sfârșitul lunii aprilie este chiar un termen optimist”, a declarat Toni Neacșu, fost judecător CSM, pentru Aleph News.

Exit mobile version