• Pentru alegerile din 24 noiembrie, AEP a pregătit 18.968 de secții de vot în România și 950 în străinătate.
  • Aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați, duminică, la referendumul local inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
  • Votarea în țară se va desfășura între orele 07:00 și 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei care se află în interiorul secției sau la rând la ora 21:00.
  • La alegerile prezidențiale din acest an s-au înscris 14 candidați, dintre care unul s-a retras.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat sâmbătă seara ultimele detalii referitoare la alegerile prezidențiale din România.

Duminică dimineață, la ora 07:00, vor fi deschise aproape 19.000 de secții de vot în întreaga țară, iar votul va continua și în străinătate. Pentru alegerile din 24 noiembrie, AEP a pregătit 18.968 de secții de vot în România și 950 în străinătate. Votarea în țară se va desfășura între orele 07:00 și 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cei care se află în interiorul secției sau la rând la ora 21:00.

AEP subliniază că toți candidații trebuie să respecte legislația în vigoare și să înceteze campania electorală, încurajându-i să contribuie la organizarea unei zile de vot cât mai corecte și eficiente, astfel încât procesul electoral să corespundă așteptărilor cetățenilor.

Recomandări

BRAZILIA ÎNCHIDE BYD
EXPLOZIE ÎN TURCIA
ATENȚIE LA DEFICIT!
BIBI: SE FAC PROGRESE
UNDE MERGI AZI?
UNDE AU MERS ROMÂNII

În total, peste 19 milioane de români au drept de vot, dintre care aproape 1 milion se află în străinătate. Aceștia pot vota în cele 950 de secții organizate în diaspora, unde procesul electoral a început pe 22 noiembrie și se va încheia pe 24 noiembrie.

Votarea în Diaspora

Votarea în străinătate a început vineri, între orele 12:00 și 21:00, iar sâmbătă programul a fost de la 07:00 până la 21:00. Duminică, secțiile de votare din afară vor fi deschise în același interval orar, de la 07:00 la 21:00. De asemenea, există posibilitatea prelungirii programului până la ora 23:59 pentru cetățenii care se află în interiorul secției sau la rând la ora 21:00.

Informațiile despre prezența la vot pot fi accesate în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP). Rezultatele înregistrate în procesele-verbale ale birourilor electorale vor fi disponibile pe aceeași pagină imediat după finalizarea și transmiterea digitală a acestora, conform AEP.

Până sâmbătă la ora 22:00, peste 218.000 de români au votat în străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Dintre aceștia, mai mult de 4.000 au votat prin corespondență.

Conform datelor oficiale, până la acea oră, aproape 219.000 de persoane și-au exercitat dreptul de vot, dintre care 214.532 au votat pe liste suplimentare și 4.227 prin corespondență. Cele mai multe voturi au fost înregistrate în Marea Britanie, Republica Moldova și Italia.

Românii din Noua Zeelandă au fost primii care au avut ocazia să voteze, într-o secție din Auckland.

Autoritățile au organizat un total de 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe decât la alegerile europarlamentare din iunie 2024, când au fost 915 secții.

Românii din diaspora pot vota de vineri până duminică la orice secție din străinătate, având nevoie doar de un act de identitate românesc valid: carte de identitate (inclusiv electronică sau provizorie), buletin sau pașaport (diplomatic, de serviciu sau simplu, inclusiv cele electronice sau temporare).

La alegerile prezidențiale din acest an s-au înscris 14 candidați, dintre care unul s-a retras.

Referendumul lui Nicușor Dan

Aproape 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați, duminică, la referendumul local inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Bucureștenii vor avea de răspuns la trei întrebări.

La referendumul local vor putea vota doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în București, chiar și cei care „și-au făcut viză de flotant acum o zi, două sau trei”, după cum a precizat Nicușor Dan.

Bucureștenii își vor putea vota exprima opțiunea de vot pentru referendum, cât și pentru alegerile prezidențiale în aceleași secții, în același interval de timp și cu aceeași ștampilă.

De asemenea, alegătorii din București își vor putea exprima votul la alegerile prezidențiale și la referendum sau doar la unul dintre scrutinuri.

Vor fi două liste diferite: una pentru prezidențiale și una pentru referendum. Bucureștenii care optează pentru ambele vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea Președintelui României și trei buletine pentru fiecare dintre cele trei întrebări ale referendumului, pe care există două chenare cu variantele de răspund „DA” sau „NU”.

Cele trei întrebări care se vor regăsi pe buletinele de vot de la referendumul local la care bucureștenii vor trebui să răspundă sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti? ⁠

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Ultimele pregătiri ale AEP

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile prezidenţiale din România. Întâlnirea a avut loc în cadrul Programulului electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din data de 24 noiembrie.

Întâlnirea a avut loc sâmbătă. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, vicepreşedintele Autorităţii, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul AEP s-au întâlnit cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării alegerilor pentru Preşedintele României din acest an.

„Cu această ocazie, conducerea AEP a prezentat bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, arătând că toate activităţile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern. Totodată, preşedintele AEP a precizat că vizita observatorilor internaţionali contribuie la facilitarea schimburilor de experienţă la nivel internaţional şi la promovarea valorilor şi principiilor democratice, menţionând că acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experţilor europeni şi internaţionali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral”, au transmis reprezentanţii AEP.

Printre cei aproximativ 90 de participanţii la Programul electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă în perioada 22-25 noiembrie, se numără şi alte organizaţii internaţionale precum IFES Europa (Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale) şi Fundaţia Swiss Democracy.

Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România şi de a asigura schimburile de experienţă la nivel internaţional.

Totodată, la Programul de observare a alegerilor participă reprezentanţi ai Misiunilor Diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Suediei, Ungariei şi Turciei, precum şi ai autorităţilor electorale din ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Tunisia şi Turcia, a precizat AEP.

Citește și