- CCR a decis anularea primului tur.
- Este o decizie fără precedent în România, în ultimii 35 de ani.
- Întreg procesul electoral a fost anulat și va fi reluat, inclusiv depunerea candidaturilor.
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie 2024, să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale, o hotărâre fără precedent în istoria democratică a țării.
Advertisment
Această decizie vine înaintea începerii turului al doilea în România, când candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi urmau să concureze pentru funcția de președinte.
Cum va fi văzută România pe plan internațional după decizia CCR?
„Va fi văzută ca o țară aflată într-o criză politică. O criză politică care a fost datorată în primul rând unei slăbiciuni instituționale, unei slabe reziliențe sociale, dar și unei intruziuni posibile a unei puteri străine în funcționarea statului și în legalitatea acestuia.
Recomandări
Avem toate elementele. Constatăm că a existat o asemenea intruziune și dacă, din punct de vedere politic, decizia CCR este o catastrofă, din punct de vedere strict legal, probabil că această decizie se justifică pentru că CCR are toate dovezile necesare pentru a nota că acest tur al alegerilor a fost afectat de modul în care au intervenit puteri străine în organizarea acestora”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.
CCR a luat decizia, însă nu iese la declarații. Cine ar putea să ne spună de ce s-a luat această decizie, care a fost motivul?
„Nu îmi amintesc când Curtea Constituțională a ieșit la declarații. A ieșit domnul Marian Enache acum, dar cred că a fost o premieră absolută. Foarte rar este Curtea Constituțională la declarații. Este, într-adevăr, regretabil.
Putem doar să speculăm. Adică faptul că nu a putut fi asigurată legalitatea și corectitudinea alegerilor. Procesul electoral a fost disturbat într-un mod care generează schimbări ale ierarhiei candidaților. Ceea ce, desigur, este în opoziție cu principiile statului de drept și cu legea pe care Curtea Constituțională trebuie să o ofere”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.
Cât putem sta fără președinte și cum ne poate afecta asta? Ce nu poate să facă un președinte interimar?
„Președintele interimar nu poate lua o serie de decizii cum ar fi convocarea de alegere anticipată, dar acum nu este cazul de așa ceva. De asemenea, starea de urgență are o limită majoră, nedecretarea stării de urgență, dacă nu există pericol iminent.
De asemenea, avem o situație în care președintele este limitat în acest sens. În schimb, țara poate să trăiască mult și bine fără un președinte ales prin sufragiu universal. Sigur, opinia publică este scandalizată, cetățenii doresc să aibă un președinte pe care să-l aleagă, însă țara funcționează și fără președinte.
Domnul președinte Iohannis a fost în funcție, a fost destul de inactiv în ultimii cel puțin 2 ani și acest lucru nu a generat mari convulsii. Nu cred că un președinte al senatului care asumă funcția de președinte va putea fi mult mai inactiv decât Iohannis în anul precedent. Deci, din acest punct de vedere, nu cred că avem mari probleme”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.
Se va schimba intenția de vot a oamenilor având în vedere situația în care ne aflăm și totodată și faptul că știm rezultatul de la alegerile parlamentare?
„S-ar putea și alegerile parlamentare să fie contestate și contestatile asupra alegerilor parlamentare să fie luate în discuție de Curtea Constituțională și iarăși să avem și acolo o decizie de anulare alegerilor. Nu m-ar mira deloc acest lucru dacă s-ar produce.
Pe de altă parte, sigur, vom avea alegeri președințiale noi, cu un nou calendar, probabil în februarie, martie 2025 și cu candidați noi, adică nu trebuie să fie aceiași candidați. Dacă unii dintre ei, probabil domnul Georgescu, să nu mai fie validați dacă își propun să candideze, tocmai zic că există dubii serioase, așa cum au fost în cazul doamnei Soșoacă, că acest candidat poate să îndeplinească cu bună credință funcția de președinte al României.
Deci cărțile sunt acum din nou în teanc și trebuie amestecate, distribuite și jocul trebuie să înceapă. Cu instituții care au o credibilitate mult mai slabă decât aveau până acum”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.
PNL îl propune pe Ilie Bolojan în locul lui Nicolae Ciucă.Credeți că este o mișcare strategică?
„Evident că este o mișcare strategică. Deja domnul Bolojan a reușit și pentru alegerile parlamentare să împingă sus partidul și acest lucru probabil că se va transfera și în cazul alegerilor prezidențiale. Deci PNL are acum o ocazie mai bună să aibă un candidat care să facă un scor superior în orice caz al domnului Ciucă. Nu mă pot aștepta la altceva”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.
Citește și
- Unde te cazezi în vacanță cu copilul? Care sunt cele mai cool hoteluri tematice pentru familii
- Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
- Generația Z renunță la dating-ul online. Care este noua aplicație ce îmbină tehnologia cu tradiția
Partenerii noștri