Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum

Bucureștenii votează azi nu numai la prezidențiale, ci și la referendumul convocat de primarul Nicușor Dan. Până la ora 10:00, au votat 4,30 % din cei aproape 1,8 milioane înscriși pe listele electorale.

Cum se votează la referendum

Trebuie să ai domiciliul sau reședința în București. Și la referendum și la prezidențiale poți vota doar la secția la care ești arondat, nu în alt sector. Dacă ești bucureștean, poți vota în altă localitate la prezidențiale, nu și la referendum. Și poți alege să votezi doar la prezidențiale sau doar la referendum.

Dacă vrei să votezi la referendum, primești 3 buletine de vot, pentru toate cele trei întrebări, nu poți primi doar unul. Vei spune dacă vrei ca primarul general să emită toate autorizațiile de construcție în București, ca banii către primăriile de sector să fie distribuiți de primăria generală și dacă vrei ca primăria sa coordoneze un program de combatere a consumului de droguri in scoli. Sunt urne separate, pentru cele trei buletine, dar, dacă le încurci, voturile vor fi apoi triate și vor fi contabilizate.

Ce se întâmplă după referendum

Referendumul este valabil dacă participă 30% din cei de pe listele electorale permanente. Deci este nevoie să meargă la vot 540 de mii de oameni. Ca să fie validat, trebuie ca 25% din bucureșteni să aibă un vot valabil exprimat.

450.000 de oameni ar trebui să răspundă la fiecare dintre cele trei întrebări, pentru ca referendumul să treacă. Și este nevoie de 50% plus unu din voturile valabil exprimate, pentru fiecare dintre cele trei întrebări. Dar asta nu înseamnă și ca va fi aplicat, modificările trebuie aprobate apoi de Parlament, ca să intre în vigoare.

Exit mobile version