- USR cere convocarea unei ședințe comune a Parlamentului pentru a discuta această măsură.
- Liderul deputaților USR afirmă că acesta nu poate rămâne la conducerea AEP.
- USR consideră că Greblă a compromis procesul democratic din România.
Partidul Uniunea Salvați România (USR) a solicitat conducerii Camerei Deputaților și Senatului convocarea unei ședințe comune pentru a discuta revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).
Această cerere vine pe fondul acuzațiilor că Greblă a gestionat catastrofal atribuțiile sale, afectând integritatea procesului electoral din România.
Critici la adresa activității lui Greblă
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a declarat că este inacceptabil ca Toni Greblă să rămână la conducerea AEP, având în vedere modul în care instituția ar trebui să controleze finanțarea campaniilor electorale. El a subliniat că alegătorii nu pot avea încredere într-o autoritate care nu se autosesizează în legătură cu cheltuieli nedeclarate.
„Ce încredere pot avea alegătorii într-o instituție care ar trebui să controleze fix finanțarea campaniei electorale, dar care nu se autosesizează pentru cheltuieli 0? Dar într-un om care, având funcția de președinte al AEP, are legături dubioase cu apropiați ai candidatului extremist ajuns în turul II al prezidențialelor, în timp ce soția sa nu are nicio reținere să facă fățiș campanie acestuia?
Autoritatea Electorală Permanentă este instituția ce ar trebui să asigure votul românilor, să le ofere certitudinea că alegerile se desfășoară corect, că orice vot este liber exprimat și apărat. Or, ceea ce am văzut la alegerile din iunie și cele de acum arată că Toni Greblă este un pericol la adresa democrației din România. Sper ca PSD și PNL să înțeleagă pericolul și că acesta trebuie demis de urgență”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
„Toni Greblă a reușit să compromită definitiv pilonul principal al unei societăți democratice, respectiv procesul de votare și de alegere a celor care conduc România. Așa ceva nu poate fi trecut cu vederea. Toni Greblă a distrus încrederea românilor în dreptul câștigat în urmă cu 35 de ani, acela de a-și alege liber reprezentanții și conducătorii atât la nivel local, cât și la nivel central, alegerea președintelui țării”, afirmă Narcis Mircescu, liderul senatorilor USR.
Implicațiile legale
În conformitate cu legislația, AEP are responsabilitatea de a monitoriza finanțarea activităților partidelor politice și ale campaniilor electorale. Cu toate acestea, recentele declarații ale competitorului Călin Georgescu, care susține că nu a avut cheltuieli în campania sa electorală, ridică semne de întrebare asupra eficienței autorității.
Lipsa unor acțiuni de control concrete din partea AEP este cu atât mai flagrantă dacă o punem în oglindă cu faptul că Parchetul General s-a autosesizat cu privire la cheltuielile de campanie nedeclarate și alte infracțiuni electorale asociate.