- Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA 2024.
- Trump a obținut victoria în ciuda opoziției masive din partea instituțiilor și mass-media.
- Ion Cristoiu: „Cu aceeași rapiditate poate avea și o altă poziție față de războiul din Ucraina”
- Ion Cristoiu: „Vor fi niște interese ale Americii care se vor năpusti și asupra noastră”
Victoria lui Donald Trump, cel mai probabil, va fi subiectul principal și favorit al presei pentru următoarele săptămâni, daca nu luni. Și pe bună dreptate, există o multitudine de întrebări, îngrijorări, pregătiri pe care întregul glob le împărtășește în diferite măsuri.
Fie că jubilezi cu republicanii la Mar-a-lago, rumegi înfrângerea cu democrații la Universitatea Howard, sau te uiți gânditor în altă parte, informațiile curg fără oprire și lumea întreagă ascultă.
Trump spune că a avut parte „de cea mai mare mișcare politică a tuturor timpurilor.” Cum explicați?
„Vă rog, e o declarație, să spunem, electorală, dar o mare parte din adevăr. Eu nu am crezut-o nici măcar în dimineața asta. Eu eram ecranat de viziunea asta a presei, dacă ați observat, inclusiv a presei occidentale, cum că Donald Trump e fascist, e răul absolut. În sensul acesta, Donald Trump, poate că , a învins împotriva tuturor.
În America nu a fost campanie electorală, acum e o fantezie să vorbim de bătălie electorală, a fost aproape de un război civil în care împotriva lui Donald Trump s-au năpuștit instituțiile, chiar în instituțiile statului american, presă, vedete, ONG-uri, lideri, chiar și lideri occidentali. În aceste condiții era greu de presupus că face față acestui val.
Iată că, așa-zisul rău, acum este felicitat inclusiv de ai noștri. Eu nu aș trata acest moment în cheie electorală normală. Pentru faptul că întreaga presă americană, ONG-urile, lumea bună, dar mai ales presa americană a fost împotriva unui candidat pe care l-a diabolizat de dimineață până seara și cu toate acestea el a învins, prima consecință este eșecul presei mainstream, nu numai în America, ci la noi și în toată lumea. Înseamnă că până la urmă electoratul nu ține cont de ce se dă la televizor.
Platformele rețelelor sociale au câștigat în raport cu Marea Presă pentru că Marea Presă a creat acest sentiment că minte. Este o repetare din pandemie, adică Marea Presă, și în cazul pandemiei și în cazul războiului din Ucraina, a început să repete într-un fel adevărurile, ipotezele, clișeele, oficialității. Și atunci, chiar și când spunea adevărul această Mare Presă, a început să nu mai fie crezută.
Și una din nenorocirile ei este, ca și la noi, diabolizarea. O să vedeți că și la noi o să avem surpriză pentru că la un moment dat, diabolizarea, o știe orice jurnalist exagerat, face ca alegătorul să zică, dar ce-au maică cu el? Uite, băiat de treabă, ce au cu el? Și de fapt îi crește valoarea electorală tocmai luându-l la țintă. Asta a fost ideea, e vorba de mișcare.
Și e foarte important, noi trebuie să înscriem această victorie, surprinzătoare, pentru că este o victorie mare, nimeni nu și-a imaginat că va câștiga și senatul republican. Într-o întreagă tendință, dacă ați observat, și occidentală, încep să apară, așa-zișii extremiști. În Austria, în Italia, în Germania. De fapt nu e vorba de extremiști, e vorba de formațiuni politice, ca și Donald Trump, decise.
Adică, față de niște lideri, cum sunt cei democrați, cum sunt cei occidentali acum, care sunt așa, mai lasă-mă să te las, lideri pentru vremuri normale, vremurile anormale de acum, probabil că cer oameni ca și Donald Trump, care spune, voi face ziduri, voi dărâma. Asta este semnificatia.
Deci, după părerea mea, pe plan mondial are loc o întoarcere, o descoperire a liderilor aceștia, care lasă impresia de bărbăție. Asta cred că este una din principalele lecții valabile și la noi”, a declarat Ion Cristoiu pentru Aleph News.
Ce se întâmplă cu România?
„Donald Trump ca și Kamala Harris, să nu uităm, e american, nu e român. După asta, mai discutăm. Adică, vor fi niște interese ale Americii care se vor năpusti și asupra noastră.
Oricum, cred că este o lecție și pentru campania noastră electorală, și anume, că nu mai contează problemele de viață comună. Kamala a vrut să fie o femeie obișnuită. Dar trebuie să o ții langa, cu niște teme, cum a ținut-o el. Ceea ce candidații noștri nu fac, dacă ați observat.
Și că tot ce se întâmplă împotriva lui Joana, sau împotriva fascistului, Simion, nu iese decât în favoarea lor, că repetă, lumea zice, ia, stai să-l votăm pe el, că toți ceilalți sunt împotriva lui”, a declarat Ion Cristoiu pentru Aleph News.
Ce ar însemna politica lui Trump de „oprire a războiului” pentru România?
„Războiul de azi noapte a trecut neobservat, o știere fundamentală, anume schimbarea de către Netanyahu a Ministrului Apărării, (Yoav Gallant). Era foarte important că ministrul acela era favoritul administrației democrate, dacă știm, era chiar folosit. Asta înseamnă că Netanyahu cam știa rezultatul.
Eu cred că această atitudine a lui (Trump), care pare surprinzătoare, în legătură cu războiul din Ucraina, ține de o intuiție că adevăratul interes american este la ora actuală în Orientul Mijlociv și nu aici.
Adică probabil că se va merge la o negociere cu Rusia să lase din brațe Iranul, pentru că acolo marea problemă și a Americii nu este Ucraina și Rusia, este problema Orientului Mijlociu și corectarea creșelii uriașe geopolitice. Pentru că America a făcut o prostie să-și ia drept adversar o putere regională precum Rusia, adevăratul adversar este puterea globală China. Adică mie mi s-a părut stupid.
Să știți că, cu aceeași rapiditate poate avea și o altă poziție față de războiul din Ucraina. Eu o prevăd”, a declarat Ion Cristoiu pentru Aleph News.