• Donald Trump a câștigat oficial în trei state swing: Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia.
  • Canalele de televiziune CNN și MSNBC nu au închis alegerile pentru Trump, dar îl consideră favorit.
  • Donald Trump a promis deportări masive pentru peste 11 milioane de imigranți, dacă ajunge din nou la Casa Albă.
  • Generația Z a votat în număr mare pentru Donald Trump, influențată de prezența sa în podcasturi populare.
  • Afro-americanii din statele swing au preferat să voteze pentru Trump, în detrimentul lui Kamala Harris.
  • Mitingurile lui Donald Trump au atras multă emoție și participare, spre deosebire de cele ale Kamalei Harris.
  • Partidul Republican a câștigat majoritatea în Senat și Camera Reprezentanților, având acum controlul legislativ.

Trump e al 47-lea președinte american. Donald Trump câștigă oficial în 3 state swing, Pensylvania, Carolina de Nord și Georgia, în celelalte 4 state este considerat favorit.

„A fost, cred, cea mai mare mișcare politică a tuturor timpurilor”, spune Donald Trump care a ținut speech-ul victoriei.

Votuirle se numără încă, dar câștigătorul e clar. Cea mai mare victorie a lui Donald Trump, a spart zidul allbastru, a luat cele 19 voturi electorale din Pennsylvania. Donald Trump a luat înapoi Georgia de la Joe Biden, iar În Carolina de Nord și-a consolidat poziția.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Atenția se îndreaptă spre impactul unei asemenea reîntoarceri în politica americană. O revenire la Casa Albă va genera schimbări majore în prioritățile interne și externe ale Statelor Unite, amplificând diviziuni și redesenând alianțele internaționale.

În așteptarea unui rezultat oficial, mulți se întreabă ce urmează pentru America și pentru echilibrul global.

Cum a reușit Donald Trump să obțină o victorie atât de clară? 

Din datele pe care le dă AP-ul arată că a câștigat toate cele șapte state swing. Ceea ce ne arată până acum că toate sondajele din Statele Unite au fost greșite. Ieri, principalele canale de televiziune și de media din Statele Unite arătau o cursă foarte strânsă. Iată că nu a fost deloc cursa strânsă pentru că în acest moment, așa cum arată datele, Donald Trump nu numai că a câștigat toate cele șapte state swing, dar a câștigat și votul popular. Ceea ce în 2016 nu s-a întâmplat, deci este o victorie mai mare decât în 2016.

Și mai este un argument foarte puternic aici, așa cum arată datele până în acest moment. Unele canale de televiziune, CNN și MSNBC, înclinate spre Partidul Democrat, nu au închis alegerile, nu l-au declarat pe Trump învingător, dar cumva spun că foarte probabil Trump se va întoarce la Casa Albă. 

Datele AP din acest moment arată că Partidul Republican are majoritate în Senat, ceea ce nu a avut până acum, are majoritate în Camera Reprezentanților și a câștigat majoritatea curselor pentru guvernator. Ceea ce arată că, într-adevăr, s-a ridicat în sfârșit valul roșu. 

Foarte mult s-a mai discutat despre asta și în 2022 când au fost alegerile parțiale, presa americană a fost foarte speriată atunci când vine valul roșu, valul roșu n-a venit, dar de data asta a venit chiar uraganul roșu, pentru că în acest moment Partidul Republican și Donald Trump au, așa cum arată datele, puterea totală în Statele Unite, adică nu au numai executivul, dar și legislativul, congresul și Curtea Supremă. Șase din cei nouă judecători ai Curții Supreme sunt republicani, deci brațul judiciar este tot roșu pro-republican. 

Ce concluzii putem trage în condițiile în care nu toate televiziunile americane au închis alegerile pe Trump, dar foarte probabil le vor închide? 

Arată că mesajul Partidului Democrat nu a ținut, că a fost o problemă cu candidații, ceea ce știam deja. Până la sfârșitul lunii iulie, Joe Biden a fost candidat și amintim acele primaries pe care le-a trecut, cum le-a trecut Kamala Harris și a devenit candidat al Partidului Democrat, așa aproape pe nepusă masă.

Vedem că au contat foarte mult mesajele lui Trump, mitingurile lui Trump au fost foarte diferite de mitingurile Kamalei Harris. Kamala Harris a ținut pe niște linii pe care le-a repetat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu alegătorii. Trump este răul absolut, iar ea este liderul care va uni America, America albastră și America roșie. Americanilor nu le-a păsat foarte mult de temele pe care le-au propus democrații și au contat foarte mult temele lui Trump, care înseamnă economie, înseamnă inflație, înseamnă prețuri, înseamnă imigrație, înseamnă deportări.

Trump a zis că, cum ajunge în Casa Albă în ianuarie, va începe deportările masive în Statele Unite, vorbim de peste 11 milioane de imigranți, nimeni nu știe cum va face lucrul ăsta, a vorbit despre războaie, că acestea vor fi încheiate printr-o serie de demersuri pe care le va face el în calitate de președinte al Statelor Unite. Practic a anunțat și Pentagonul, amintind de la ultimul meeting din Pennsylvania, că până ajunge la Casa Albă, până se va întoarce, toți generalii Pentagonului care au decis acea „retragere rușinoasă”, considerată în America, din Afganistan, vor trebui să demisioneze. 

Important e de văzut acum cum va arăta echipa lui Trump. Dacă Trump în 2024, spre deosebire de 2016 când nu era pregătit să câștige, acum pare că e pregătit, va avea o echipă foarte bine pusă la punct pe toate domeniile și pe toate ariile de competență pe care au fost promisiunile lui. 

Important mai este de spus că s-a văzut diferența și dintre Partidul Democrat și Partidul Republican în această campanie. Kamala Harris a fost ajutată foarte mult de partid, s-au văzut liderii partidului care au mers cu ea în campanie, în meetinguri spre deosebire de Trump, care a avut lângă el doar câțiva. Se vede cât a contat comunicarea și puterea comunicățională a X în acest moment în America, dar pe Trump în campanie nu l-au însoțit greii partidului Republican, de exemplu Mitch McConnell care nu a prea fost văzut în campanie cu Donald Trump, un greu al partidului Republican.

Donald Trump a vrut doar el să fie în campanie, el să conducă această campanie cu JD Vance și se observă că rețeta a fost câștigătoare. A mers pe aceeași linie, a avut mitinguri în care a spus povești, care și-a prezentat povești ale americanilor din diferite state.

Susținerea, de exemplu a vedetelor Hollywood-ului nu contează foarte mult pentru poporul american, pentru cei care votează, spre deosebire cum percepem noi aceste evenimente în Europa. În Statele Unite, pentru americanul de rând, oamenii de la Hollywood, vedetele de televiziune, din filme, cântăreții, muzicieni importanti, sunt văzuți ca elita societății și nu ancorați în problemele omului de rând. 

O altă chestie importantă pe care a reușit-o Partidul Republican în noaptea asta este că și-au atras voturile minorităților, de exemplu, tinerii, generația Z, pare din aceste date că a votat cu Donald Trump. Au contat foarte mult ieșirile lui Donald Trump în podcasturi, la Joe Rogan care este cel mai bine văzut de generația Z în Statele Unite, din punct de vedere aspirațional al generației Z, toată lumea aspiră să fie Joe Rogan, toți tinerii, băieții tineri aspiră și se uită la ceea ce spune Joe Rogan.

Afro-americanii din statele swing nu au votat-o pe Kamala, l-au votat pe Donald Trump. Amintim că în ultimele zile de campanie a fost acea gafă a campaniei lui Donald Trump, Puerto Rico, minoritățile latino au votat majoritar Donald Trump și nu Kamala Harris, deci probabil că după ce se vor închide toate secțiile și toate statele vom vedea o analiză mult mai aprofundată pe schimbările care au avut loc în această noapte în Statele Unite.

Foarte multe categorii sociale care ar fi trebuit by default să voteze Partidul Democrat în mod tradițional în ultimii ani nu au mai făcut asta și au mers pe mâna lui Donald Trump, nu din cauza personalității lui Donald Trump, ci din cauza mesajului și temelor pe care le-a propus Donald Trump în această campanie care au fost diferite total față de ceea ce a prezentat Kamala Harris. 

Asta trebuie să faci și în campanie, să vorbești simplu și clar, nu trebuie să faci foarte multă filozofie. Donald Trump este un om de televiziune un om care simte bine mulțimile, simte bine atmosfera, spre deosebire de Kamala Harris care e mai mult politician decât showman.

Mitingurile Kamalei Harris erau mult mai controlate cu oameni mult mai puțini în timp ce Donald Trump avea participări mult mai mari și foarte multă emoție, speranță, interacțiune cu publicul, ceea ce Kamala Harris nu a făcut în această campanie. 

Va fi foarte complicat în perioada următoare pentru Partidul Democrat pentru că ei au pierdut și Congresul, așa cum arată datele, adică orice inițiativă va avea Donald Trump din funcția de președinte în exerciția Statelor Unite care va trece fluierând prin Congres, nu va mai avea probleme cu Senatul. Va fi foarte greu să-și revină Partidul Democrat în Statele Unite.

Cu Donald Trump vorbim de o mișcare de MAGA care a cuprins în acest moment toată America, mai bine de jumătate, dar Partidul Republican, spre deosebire de democrați, a reușit să-și înținerească conducerea. La vârf este J.D. Vance care este un tânăr foarte bine prizat și el de generația Z, un om care împărtășește ideile lui Trump dar care reprezintă o altă generație și care se pare că din cauza asta a fost ales de Donald Trump pentru a duce mesajul lui și ideile lui și platforma lui mai departe atunci când Donald Trump la un moment dat se va retrage de pe scena politică.

Deci sunt lucruri foarte complicate din punct de vedere al mecanicii politice interne pe care le arată aceste cifre. Un viitor pentru Partidul Republican și o stagnare complicată în proiect pentru Partidul Democrat. 

Citește și