- Viitoarea administratie Trump va fi compusa din oamenii ultra-fideli presedintelui.
- Mike Pompeo ar putea fi numit la Aparare, Richard Grenell la externe, Howard Lutnik la Trezorerie.
- Robert Kennedy Junior si Elon Musk ar putea obtine posture inca nedefinite in viitorul cabinet.
Asadar, America se îndreaptă din nou la dreapta. Daca in 2016, Donald Trump a fost la fel de surprins ca restul planetei de victoria sa, de data aceasta si-a pregatit victoria de 4 si vine insotit de o intreaga echipa.
Advertisment
Cum arată America în care deschidem ochii în această dimineață?
Dacă noi suntem surprinși, el, probabil, nu este. Este cel care a crezut întotdeauna cel mai tare în propria lui victorie. Amintește de ce spunea Nicolas Sarkozy în momentul în care a candidat pentru președinție. El spunea atunci: „Franța se dăruiește celui care o dorește cel mai tare”. Și asta pare că s-a întâmplat și cu America acum. America s-a dat celui care a dorit-o cel mai tare și ăsta a fost Donald Trump.
A fost înconjurat de oameni care reprezintă ideile pe care le promovează. Adică masculul alb, bărbatul alb, puternic. N-am văzut prea multe femei în echipa lui, n-am văzut persoane de culoare. Să sperăm că vom avea surpriza plăcută în momentul în care își va construi echipa.
Recomandări
Însă, dacă ne uităm la cei care sunt favoriți, cei despre care se știe mai mult sau mai puțin că vor face parte din această echipă, ar fi interesant să îi trecem în revistă. De exemplu, pentru funcția de secretar al apărării, foarte importantă această funcție în contextul conflictelor globale, favorit este Mike Pompeo. Acesta este fost secretar de stat care a condus CIA înainte de a se ridica principal consilier pentru afaceri externe al primei administrații Trump.
Pompeo a făcut atunci eforturi pentru un sprijin puternic pentru Israel.Deci cel puțin la capitolul ăsta știm cum stăm. Însă el este și un apărător al Ucrainei. Este de altfel co-autor al unui plan de pace propus pentru țară în Wall Street, în care propunea sancțiuni reale împotriva Rusiei și livrarea de arme cruciale. Este de văzut dacă așa înțelege și Trump să rezolve problema.
Richard Grenell a fost director interimar al informațiilor naționale. El ar putea să fie viitor secretar de stat, adică în formularea americană, ministrul de externe. El a fost ambasador în Statelor Unite în Germania. A devenit un considerat influent în politica extremă în anturajul lui Donald Trump și a continuat în toată această perioadă să se întâlnească cu lideri străini pentru a-l sprijini pe fostul președinte.
De exemplu, la începutul anului a fost în Guatemala pentru o misiune aproape oficială. El a susținut eforturile de a preveni investirea președintelui liberal ales, Fernando Arévalo, pe motive de fraudă electorală. Spunea atunci Donald Trump că „este trimisul meu”, deci se comporta deja ca un președinte iar Richard Grenell ca un secretar de stat.
Mike Walsh este un alt personaj important din anturajul lui. Trump îl ia în considerare și pe el pentru postul de la apărare. Sunt mai mulți candidați, de fapt, aici. Este un colonel în retrage al forțelor speciale. El a apărut des în ultima vreme în sprijinul lui Trump, a făcut campanie inclusiv în media, și s-a declarat dispus să accepte acest post. El, față de contra-candidatul lui, a apărat poziția lui Trump cu privire la chestiuni cheie, de exemplu, poziția față de Ucraina, despre care a spus că în Statele Unite ar trebui să își apere propria graniță, în loc să ofere un ajutor militar suplimentar.
Mai mulți președinți l-au felicitat pe Donald Trump, printre care și Emmanuel Macron și Olaf Scholz, toți cei care, de fapt, sperau că Trump va fi înfrântat, însă s-au afișat cam mult de partea Kamala Harris, sau au susținut-o într-un mod mai mult sau mai puțin oficial. Acum vor trebui să gestioneze această situație și să refacă punțile.
În politică, mai ales în politica internațională, nu există prietenii, există interese, și nu există relații personale cât există relații interstatale. S-au luat și unele decizii în așteptarea acestei victoriei a lui Donald Trump la G7, la NATO, la nivelul Unii Europene. Deci să spunem că, într-o oarecare măsură, Occidentul s-a pregătit pentru acest moment.
Citește și
- Boris Johnson a fost dat afară dintr-o emisiune de prezentare a alegerilor din SUA. Fostul premier a fost numit „ieftin” pentru prezentarea „excesivă” a cărții sale
- BREAKING NEWS: Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
- Liderii lumii se grăbesc să-l felicite pe Trump pentru victoria (ne)așteptată. Ce mesaje au transmis