• Tot mai multe telefoane au editor de imagini cu A.I. care pot crea fotografii după momente care n-au avut loc.
  • În 2023, unul dintre cele mai importante concursuri de fotografie a fost câștigat de o fotografie A.I.
  • Tot mai multe rețele de socializare etichetează fotografiile la care a intervenit A.I.

Realitate sau ficțiune. Adevărat sau fals. Sentiment sau…Deepfake. Trăiești în era în care creierul pune la îndoială lucrurile pe care le vezi online. Cum ar fi fotografiile. Cum mai poate fi definită o fotografie în era Inteligenței Artificiale? O eră în care orice persoană cu o aplicație pe telefon poate în câteva secunde să creeze un moment care nu a avut loc. Chiar dacă știi pe ce lume trăiești, A.I.-ul te provoacă, te face să ai îndoieli.

„E o cutie a Pandorei care s-a deschis în ultimii 2-3 ani, a avut un boom supersonic. Este o zonă foarte gri care ne influențează fără să ne dam seama din ce în ce mai mult percepția asupra realității. Este foarte greu să definim în ziua de astăzi ce este real”, a declarat Cătălin Urdoi, fotograf, pentru Aleph News.

„Cu cât se fac mai multe fotografii și, mai nou, apar aceste fotografii făcute artificial cu A.I. cu atât mai mult se perinează și se îndepărtează de sufletul omului adevărata fotografie. Oamenii în ziua de azi sunt foarte circumspecți când văd fotografii perfecte, când văd fotografii spectaculoase”, a explicat Sorin Onișor, fotograf, pentru Aleph News.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Nu există însă doar alb sau negru când vine vorba despre Inteligența Artificială. Pentru că nivelul la care A.I. alterează realitatea dintr-o fotografie sau un clip este decis de utilizatorul care dă comenzile. Și chiar dacă rezultatul final al unei fotografii generate de un prompt poate fi la nivelul unui cadru ales dintr-o sută realizate de un fotograf profesionist, realitatea este că fotograful nu poate fi înlocuit de A.I.

Citește și