• În fiecare an, 35.000-40.000 de tineri români pleacă la studii în străinătate.
  • În topul preferințelor se numără țări precum Marea Britanie, Italia, Franța sau Germania.
  • Studiile în afară oferă tinerilor români șansa unui viitor mai stabil și mai sigur.

Știi pe ce lume trăiești? Ne fug tinerii talentați din țară și nu pentru că i-ar alerga cineva, ci pentru că vor să fie mai bine, să aibă un viitor mai strălucit, lucru pe care sistemul nostru educațional nu îl permite. Găsesc oportunitățile peste hotare, își cunosc realitatea și șansele departe de țara unde au crescut și probabil departe de familie. Cum arată lumea unui tânăr român plecat la studii peste hotare?

Știi pe ce lume trăiești acum că studiezi în străinătate? Ce e diferit în sistemul din Franța?

„Este vorba despre o flexibilitate mai mare a pieței muncii care vine după absolvire. În România, din păcate, multe domenii, în special cele umaniste se confruntă cu o rigiditate mai restrânsă la angajare. Aceasta este completat de salariile mici și de lipsa beneficiilor. De asemenea, României îi lipsește modele concrete în ceea ce privește educația universitară”, a declarat Horațiu Simion, student în Franța, pentru Aleph News.

Cum arată lumea ta acum în Franța?

„Eu m-aș întoarce în România din motive personale. Dar în acest moment, în Franța, am o gamă largă de informație care mi-ar fi mai restrânsă în România. Am mai multe oportunități culturale și profesionale”, a adăugat acesta.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Citește și