- În fiecare an, 35.000-40.000 de tineri români pleacă la studii în străinătate.
- În topul preferințelor se numără țări precum Marea Britanie, Italia, Franța sau Germania.
- Studiile în afară oferă tinerilor români șansa unui viitor mai stabil și mai sigur.
Știi pe ce lume trăiești? Ne fug tinerii talentați din țară și nu pentru că i-ar alerga cineva, ci pentru că vor să fie mai bine, să aibă un viitor mai strălucit, lucru pe care sistemul nostru educațional nu îl permite. Găsesc oportunitățile peste hotare, își cunosc realitatea și șansele departe de țara unde au crescut și probabil departe de familie. Cum arată lumea unui tânăr român plecat la studii peste hotare?
Advertisment
Știi pe ce lume trăiești acum că studiezi în străinătate? Ce e diferit în sistemul din Franța?
„Este vorba despre o flexibilitate mai mare a pieței muncii care vine după absolvire. În România, din păcate, multe domenii, în special cele umaniste se confruntă cu o rigiditate mai restrânsă la angajare. Aceasta este completat de salariile mici și de lipsa beneficiilor. De asemenea, României îi lipsește modele concrete în ceea ce privește educația universitară”, a declarat Horațiu Simion, student în Franța, pentru Aleph News.
Cum arată lumea ta acum în Franța?
„Eu m-aș întoarce în România din motive personale. Dar în acest moment, în Franța, am o gamă largă de informație care mi-ar fi mai restrânsă în România. Am mai multe oportunități culturale și profesionale”, a adăugat acesta.
Recomandări
Citește și
- Inteligența Artificială preia rolul de profesor la o școală din Marea Britanie. Cine se poate înscrie la astfel de cursuri
- Ravenna și Comacchio sunt destinații atractive pentru o escapadă liniștită
- Acum știi pe ce lume trăiești. Medicii români părăsesc țara. Bruno Fațarde: „Cred că este vorba de digitalizare, care pe noi ne omoară”
Partenerii noștri