• Un sociolog a făcut un studiu pe 1.300 de studenţi din toate centrele universitare din ţară.
  • Studiul arată că tinerii se gândesc la un loc de muncă în alte domenii, prietenoase cu pandemia.
  • Irina voia o carieră în diplomaţie, iar acum se gândeşte la o afacere de familie.

La începutul facultăţii te-ai gândit ce carieră ai vrea să urmezi. Pandemia le-a dat multor studenţi de gândit, iar acum îşi reevaluează alegerile.

Cristina Gavriluță, sociolog, a făcut un studiu pe 1.300 de studenţi din toate centrele universitare din ţară, în perioada stării de urgenţă.

Una dintre cele mai importante concluzii este faptul că mulţi studenţi se gândesc să urmeze o altă carieră, care este mai prietenoasă cu pandemia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Irina are 22 de ani, este din Iaşi şi a terminat acum facultatea de Studii Europene. Ea povesteşte că dorea o carieră în diplomaţie. Pandemia a făcut-o să se gândească la o afacere de familie.

Ultimul studiu făcut de cei de la eJobs arată că în luna mai au fost scoase pe piaţă 40.000 de locuri de muncă. Angajatorii caută IT-işti, persoane cu experienţă în e-commerce, retail, digital şi medici.

Faţă de începutul anului, acum sunt mai multe cereri pentru locuri de muncă, decât oferte. În luna mai, peste 20.000 de tineri, cu vârste până în 24 de ani au aplicat pentru un loc de muncă.

„Firmele şi facerile pot să-şi desfăşoare activitatea şi în online. E o variantă bună pentru ce urmează. M-au încercat sentimente de teamă de anxietate, dar am reuşit să trec peste ele”, mărturisește Irina Negru.

Ce spun sociologii despre situația joburilor în pandemia de COVID-19

„Majoritatea mi-au răspuns că au început să fie mai selectivi. Este vorba de joburile din domeniul IT.

O serie de afaceri de familie sau tot în zona de antreprenoriat. Tinerii au început să preţuiască mai mult viaţa de familie, prietenii adevăraţi”, explică Cristina Gavriluță, sociolog.