- 564.000 de cetățeni și companii și-au amânat ratele, adică 14 % din totalul creditelor
- Legea care anula această dobândă la dobândă a fost atacată de Guvern la Curtea Constituțională
- Daniel Zamfir, senator PSD, îl acuză pe Florin Cîțu că favorizează domeniul bancar
Ce facem cu dobânda la dobândă? 564.000 de cetățeni și companii și-au amânat ratele, adică 14 % din totalul creditelor acordate de bănci. După perioada suspendării, dobânda ți se capitalizează. Adică, vei ajunge să plătești mai mult la rată. Legea care anula această dobândă la dobândă a fost atacată de Guvern la Curtea Constituțională.
Advertisment
Daniel Zamfir, senatorul PSD care a inițiat acest amendament, acuză Guvernul, în frunte cu Florin Cîțu, că favorizează domeniul bancar și ruinează oamenii și companiile. Florin Cîțu nu a răspuns solicitărilor corespondenților Aleph News.
„Majoritatea oamenilor au credite de consum la IFN-uri, unde dobânda este uriașă. Societățile, în general, au înregistrat pierderi în această perioadă. Oamenii au înregistrat scăderi de venituri. Au fost trimiși în șomaj tehnic cu 75%. Le dă cineva înapoi diferența de salariu? Așa cum oamenii au acceptat din nevoie venituri diminuate, din nevoie, nu de voie, așa și băncile pot să își diminueze puțin din profiturile care sunt triple față de media europeană”, spune Daniel Zamfir.
Recomandări
Pe de altă parte, băncile și-au dat acordul de amânare și nu au avut venituri de la debitorii care și-au amânat ratele luni de zile.
„Cam cu 9-11% se plătește mai mult la un credit de nevoie personale cu această dobândă acumulată. La un credit ipotecar se plătește mai mult cu 5-6% pe următorii 5 ani. Băncile nu au cum să aibă de câștigat. Ele au avut de pierdut, ele își recuperează din creditul pe care l-au dat și au avut o perioadă de 3-9 luni fără venituri din partea acestor debitori. Banca europeană a spus că nu se constituie provizioane pentru această perioadă de suspendare și a dat posibilitatea băncilor să aprobe aceste suspendări”, a explicat Irina Chițu, analist financiar-bancar.
Partenerii noștri