- Este nevoie de 700 mld.$/an pentru conservarea biodiversității.
- În 2022, statele bogate au reușit să strângă aproape 11 mld.$.
- Statele lumii au dat anul trecut subvenții de 1.250 mld.$.
- Temperaturile ridicate ne fac să pierdem 5% din orele de somn.
- Din cauza schimbărilor climatice am pierdut 512 mld. de ore de muncă.
Vorbesc de miliarde, dar abia se scotocesc de câteva milioane – săracele țări bogate. De aproape două săptămâni, 200 de țări discută despre biodiversitate și conservarea mediului la summit-ul COP16, organizat anul ăsta la Cali, în Columbia. Toți se bat cu pumnul în piept că vor proteja natura, dar nu bagă niciunul mâna în buzunar. Anul trecut, la COP15, au convenit că este nevoie de 700 mld.$ pe an pentru opri distrugerea biodiversității și a speciilor. Statele dezvoltate au promis chiar că vor avea contribuții mai mari și că vor aloca 20 mld.$ pe an țărilor sărace.
Și cum vorba-i vorbă și fapta-i faptă – au rămas doar cuvintele frumoase, că banii n-au mai ajuns. Țările bogate care au semnat înțelegerea au reușit să dea vreo 11 mld.$ pentru finanțarea biodiversității, potrivit Overseas Development Institute. Raportul pe 2023 al Băncii Mondiale arată că statele lumii au cheltuit 1.250 de miliarde pentru a subvenționa agricultura, producția de combustibili fosili și alte industrii care distrug biodiversitatea.
Temperaturile nocturne ridicate din ultimii 5 ani ne-au făcut să pierdem 5% din orele de somn comparativ cu perioada 1986-2005. Și tot din cauza schimbărilor climatice am pierdut 512 miliarde de potențiale ore de muncă. Decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor de peste 65 de ani au crescut cu 167% în 2023. Sănătatea oamenilor mai este pusă în pericol de insecuritatea alimentară și răspândirea bolilor infecțioase. Toate au ajuns la un nivel record, avertizează specialiștii.