• Economia României crește cu 2,2-3,1%, susținută de consum și investiții PNRR.
  • Companiile investesc în digitalizare și automatizare pentru a crește competitivitatea.
  • Deficitul bugetar ajunge la 8% din PIB, afectând stabilitatea fiscală.
  • Inflația persistă, reducând puterea de cumpărare și creând incertitudine.
  • Peste 82.000 de firme intră în dificultate, stabilind un record negativ.

Mediul de business în anul acesta – Winner sau loser? 2024 a fost un an al încercărilor pentru afacerile din România, un test al rezilienței și al capacității de adaptare. În timp ce economia a înregistrat o creștere modestă, mediul de afaceri s-a confruntat cu inflație, instabilitate fiscală și creșterea costurilor. Totuși, oportunitățile nu au lipsit: investițiile în digitalizare, diversificarea portofoliilor și noi canale de distribuție au fost puncte de lumină într-un peisaj economic complex.

Au fost însă și vești bune și progrese: am intrat în Schengen, iar România a depășit Ungaria și a ajuns din urmă Polonia la capitolul PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare. În ceea ce privește inflația, aceasta a încetinit.

După revenirea spectaculoasă a economiei României în perioada post-pandemie, cu creșteri ale PIB-ului de +5,5% în 2021 și +4,0% în 2022, anul 2023 a fost marcat de o încetinire semnificativă a creșterii economice (+2,4%), tendință continuată și în anul 2024,  arată cele mai recente estimări transmise pentru Economedia de economiști. Conform estimărilor acestora, creșterea economică a țării va scădea la nivelul de +1,0% în 2024.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Principalul risc economic însă rămâne deficitul bugetar major, estimat să depășească 8,5% din PIB până la finalul anului 2024, spun cercetătorii.

Citește și