• Engleza e menționată în peste 48.000 de anunțuri.
  • Cele mai multe oferte pentru angajații poligloți sunt în call center și turism.
  • Salariile pentru cei care știu limbi mai rare sunt cu peste 20-30% mai mari.

Vrei un job mai bun? Învață o limbă străină. Angajatorii nu mai caută doar CV-uri bune, ci și candidați  care știu să spună „bună ziua” în mai multe limbi. Engleza, germana și franceza sunt cele mai căutate, dar dacă știi olandeză, turcă sau maghiară, s-ar putea să pleci acasă cu un salariu mai mare decât colegii tăi.

În ce domenii contează cel mai mult să cunoști o limbă străină?

Oana Botolan, expert HR: „Aș răspunde aici pe două direcții. Respectiv, primul răspuns este în orice domeniu. Nu numai că în orice domeniu, dar la orice nivel de post și la orice tip de post. Cu cât se digitalizează, se automatizează, cu cât folosim platforme, instrumente, A.I., chiar și în agricultură, din ce în ce mai mult, este important să știm pe ce buton trebuie să apăsăm, pe ce manetă, în ce căsuță.

Și toate aceste instrucțiuni, toate aceste informații sunt livrate. Echipamentele, platformele, sunt în limba engleză. Indiferent de job-ul spre care ne îndreptăm, e foarte importantă cunoașterea, cel puțin a limbii engleze, la nivel acceptabil. În România, centrele de servicii au permanent nevoie de personal, pentru că aici e vorba de o schimbare destul de rapidă a oamenilor. Cunoașterea unei limbi străine este absolut necesară și nu doar limba engleză, ci și limba franceză, germană, limbile străine exotice, respectiv cele mai rar întâlnite în România”.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

Poți negocia un salariu pentru că știi o limbă străină, chiar dacă nu ai experiență?

Oana Botolan: „Sigur că da. Cunoașterea unei limbi străine constituie un criteriu eliminatoriu în acele job-uri unde se cere cunoașterea limbii străine. Cunoașterea unei limbi străine sau orice competență în plus, îți dă acces la alte job-uri mai bine plătite, la o creștere în carieră. Nu se mai pune problema în 2025 să ne gândim la job-uri unde limba engleză nu va fi cerută”.