• Revolut: 21% din Gen Z nu fac investiții, în timp ce 38% din mileniali nu au portofolii.
  • Tinerii din Gen Z sunt mult mai dispuși să investească în instrumente cu risc ridicat.
  • Revolut oferă tinerilor acces la peste 3.000 de active financiare și lecții de investiții.

Gen Z preia inițiativa în investiții, conform unui studiu realizat de Revolut. Această generație investește de la vârste fragede, în comparație cu milenialii de exemplu.

Statisticile arată că doar 2 din 10 tineri nu investesc la bursă sau în Crypto.

În ce măsură contribuie educația financiară la interesul tinerilor pentru investiții?

„Acum, ei nu cred că investiția lor în crypto este soluția de investiție pe termen lung. Este una legată de sentimentul de apartenență, acel FOMO, Fear of Missing Out. Gen Z sunt bombardați digital cu informația asta, cu povești de succes, cu easy money și atunci nu poți să stai departe. E așa de mare tentația și exemplele periculoase de pe net și despre formatorii de opinie.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Piața este hipercompetitivă, hipertehnologică, orice avantaj ai găsi tu, o soluție, este ușor replicabilă de către alții și trebuie să o faci cu suficient de mulți banii

Zeul finanțelor nu ne lasă atât de ușor să tăiem colțurile și să ne îmbogățim atât de ușor, dar nici nu poți să stai deoparte, să nu-ți pui la lucru ambiția, cunoștințele tehnologice, la încercare”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph News.

De ce sunt generațiile anterioare mai reticente atunci când vine vorba de investiții?

„Ele sunt bogate în active și sărace în fel cashflow. Ele au în țara cu cel mai mare procent de investiții imobiliare personale, 95%. Ei au atunci confortul pe care ți-l dă faptul că ai imobiliare. Deci ai o investiție foarte confortabilă și una fără randament. E o combinație care, din nefericire, nu este antiinflacționistă”.

Ce riscuri trebuie să aibă în vedere tinerii investitori din România?

„Te informezi, iei cu scepticism informațiile, te duci și faci școală, chiar dacă nu este foarte la modă. Faci niște cursuri, faci doar ce pricepi. Deci te pricepi la investiții clasice, începi acolo, investiții pe bursă, bursiere, dividende, întâi să-ți faci mâna acolo. Și cu o porțiune poți să și încerci.

Dar cei mai mulți dintre noi habar nu avem ce înseamnă criptomoneda, ce este în spate, care este. Doar cunoștințe generale. Dar realitatea este foarte dură și nu este cea care pare atât de ușoară”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Aleph News.

Citește și