• Fondurile vor sprijini producția de vaccinuri la Grand River Aseptic Manufacturing.
  • Acordul a fost facilitat de către Autoritatea americană pentru cercetare și dezvoltare avansată în domeniul biomedical.
  • La începutul lunii august, Casa Albă a declarat stare de urgență din cauza variolei maimuței.

Administrația Biden a anunțat luni că va oferi aproximativ 11 milioane de dolari pentru a sprijini producția vaccinului antivariolic Jynneos, care este folosit împotriva variolei maimuțelor în epidemia în curs.

Fondurile vor sprijini producția de vaccinuri la Grand River Aseptic Manufacturing (GRAM) din Grand Rapids, Michigan, a anunțat Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS). Vaccinurile sunt fabricate de grupul biotehnologic Bavarian Nordic, cu sediul în Danemarca.

Anunțul vine după ce Bavarian Nordic și GRAM au anunțat anterior, la 18 august, că au convenit să stabilească prima capacitate de umplere și finisare cu sediul în SUA pentru vaccinul Jynneos. Termenul fill-and-finish se referă la umplerea seringilor, precum și la etichetarea, ambalarea și inspectarea vaccinurilor.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Acordul a fost facilitat de către Autoritatea americană pentru cercetare și dezvoltare avansată în domeniul biomedical (BARDA). În iulie, BARDA a plasat comenzi pentru umplerea, finisarea și livrarea a 5 milioane de fiole de Jynneos din vaccinul în vrac deținut de guvernul SUA și depozitat în Danemarca, a precizat HHS.

În cadrul acelui contract, Bavarian Nordic a fost de acord să finalizeze un transfer de tehnologie care să permită unui producător sub contract cu sediul în SUA să umple și să finalizeze 2,5 milioane de fiole de JYNNEOS, a precizat departamentul.

Potrivit HHS, finanțarea de 11 milioane de dolari va permite GRAM să achiziționeze echipamente suplimentare necesare pentru producția de JYNNEOS și să recruteze și să formeze personal suplimentar pentru a opera linia.

Cu sprijinul BARDA, se așteaptă ca producția de vaccinuri în cadrul instalației să înceapă mai târziu în acest an, cu câteva luni mai devreme decât programul de 9 luni obișnuit pentru acest tip de activitate.

Bob Fenton, coordonatorul Casei Albe pentru răspunsul la variola maimuței, a declarat la 26 august că acordul este un pas important în construirea capacității noastre interne și în asigurarea de locuri de muncă interne. Secretarul HHS, Xavier Becerra, a declarat că acordul consolidează o capacitate de producție internă care ne va aduce mai repede mai multe vaccinuri pentru a pune capăt acestei epidemii”.

Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), a declarat în cadrul unei ședințe de informare la Casa Albă la 26 august că anumite jurisdicții, cum ar fi New York, Chicago și San Francisco, încep să raporteze că încep să vadă o tendință de scădere a cazurilor de variola maimuței.

Acestea fiind spuse, vreau să spun că, de la o săptămână la alta, cifrele noastre sunt în continuare în creștere. Rata de creștere este mai mică, dar încă vedem creșteri. Și suntem, bineînțeles, o țară foarte diversă, iar lucrurile nu sunt uniforme în întreaga țară, a spus ea. Statele Unite au înregistrat peste 18.100 de cazuri confirmate de variola maimuței sau ortopoxvirus până la 30 august.

La începutul lunii august, Casa Albă a declarat stare de urgență din cauza variolei maimuței. Aceasta a venit după ce New York, California și Illinois au declarat fiecare starea de urgență din cauza epidemiei de variolă de maimuță la sfârșitul lunii iulie, la fel ca primăriile din New York și San Francisco. Până în prezent, în acest an, s-au înregistrat peste 35.000 de cazuri de variolă a maimuțelor în peste 90 de țări și 12 decese, până la data de 17 august.