Adrian Sârbu: Ce am face tu sau eu în locul domnului Ciolacu, când ai un deficit bugetar cu 10 miliarde de euro peste cele 14 deja prognozate ?

Guvernul Ciolacu trebuie să vină, până la sfârșitul săptămânii, cu OUG-ul pentru măsurile fiscale. Gaura bugetară a ajuns la 10 miliarde de euro în primele șase luni din 2023, iar în coaliție soluțiile negociate sunt diferite: liberalii negociază diminuarea cheltuielilor publice, în timp ce social-democraţii merg mai degrabă pe creşteri de taxe, scrie Ziarul Financiar. După o săptămână de discuții cu mediul de afaceri nu au fost avansate propuneri viabile, ceea ce s-a vehiculat până acum sunt ”cârpeli”, consideră Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar, care avertizează că ne îndreptăm către o criză finaciară asemănătoare celri din 2008.

”Este sigur că va creşte taxarea în funcţie de nivelul cheltuielilor. Se analizează toate taxele, 40 de taxe, de la TVA la impozitul pe venit, dividende etc. În funcţie de cât reducem cheltuielile, vom vedea cât cresc taxele. Nu este corect să plătească numai PNL pentru statul gras“, spune Tănase Stamule, profesor universitar de economie şi unul dintre cei care negociază reforma fiscală şi reducerea cheltuielilor bugetare, pentru Ziarul Financiar.

Nicio creștere de taxe, însă, nu va fi ne natură să repună pe picioare economia, este nevoie de o reformă fiscală profundă, în condițiile în care calculele arată că deficitul bugetar se îndreaptă spre 7% din PIB, faţă de 4,4% cât era estimat.

”Dacă guvernul Ciolacu nu va veni cu un plan realist de ajustare fiscală – eliminarea facilităţilor fiscale, eliminarea discrepanţelor fiscale, majorarea unor taxe care să aducă mai mulţi bani la buget, care să acopere o parte din gaură, ne vom trezi şi cu îngheţarea banilor europeni. Şi aşa PNRR-ul este în aer, administraţia nu este în stare să dea drumul la cele 6 miliarde de euro care sunt deja în ţară şi stau degeaba în conturile BNR, ca să nu mai vorbim de celelalte proiecte europene care tot sunt amânate şi lăsate să se rezolve de la sine”, scrie Cristian Hostiuc în Ziarul Financiar.

Directorul Editorial al Ziarului Financiar avertizează că în anul electoral 2024 vom fi ținte vii pentru toată lumea: dobânzile la lei vor sări în aer, cursul valutar nu va mai putea fi ţinut atât de bine în frâu de BNR, finanţarea externă va dispărea peste noapte, băncile româneşti vor fi trimise în corzi din cauza scăderii valorii portofoliului de titluri de stat şi din cauza scăderii economiei, care va afecta companiile, lumea va fi în stradă, inflaţia va creşte din nou, va fi un peisaj de coşmar, plus că războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lui, va fi tot aici.

Singura soluție pentru guvernul Ciolacu ca să facă rapid rost de 40 de miliarde de lei este să vândă toată Hidroelecrica, adaugă Cristian Hostiuc. Numai că anul viitor nu va fi o a doua Hidroelectrica.

Citește și

Coaliţia PSD-PNL caută soluţia salvatoare să acopere gaura bugetară de 10 mld. euro. Creşterea taxelor este iminentă şi în vizor se află toate cele 40 de taxe

Premierul Ciolacu are de ales: ori majorează acum taxele şi impozitele plus reducerea cheltuielilor bugetare, ori vinde toată Hidroelectrica ca să facă rost rapid de 40 mld. lei, cât este gaura bugetară. Sau poate să nu facă nimic, dar aruncă în aer stabilitatea economică, politică şi socială a României, adică practic ne aruncă într-un război

Marcel Ciolacu crește taxele și impozitele. Oana Botolan: Companiile ar putea pleca din România

Exit mobile version