- Noua versiune a declaraţiei unice, în varianta ce include şi bonificaţii, a fost publicată recent de ANAF
- Dacă formularul se depune online şi se plătesc taxele aferente până la 30 iunie, se acordă o bonificaţie de 10%
- Aproximativ 1 milion de români obţin venituri din activităţi independente, PFA, drepturi de autor, chirii şi în alte moduri decât ca salariaţi cu contract de muncă
Dacă ai obligaţia de a completa declaraţia unică, probabil ştii că o poţi face până pe 30 iunie, după ce termenul a fost prelungit în două rânduri. Ce ar mai trebui să ştii este că, de câteva zile, pe site-ul ANAF a apărut şi versiunea actualizată a formularului, care cuprinde şi bonificaţiile de 10% de care poţi beneficia dacă depui online declaraţia şi plăteşti taxele aferente veniturilor din 2019 până la 30 iunie. Şi dacă ai apucat deja să depui documentul, pe formatul vechi, să ştii că poţi aplica bonificaţia atât timp cât depui o declaraţie rectificativă.
Advertisment
Declaraţia unică trebuie depusă de aproximativ 1 milion de români ce obţin venituri din activităţi independente, profesii liberale, cabinete medicale individuale, drepturi de autor, chirii, activităţi agricole, câştiguri din criptomonede şi alte surse extrasalariale. Prin declaraţia depusă anul acesta, contribuabilii trebuie să definitiveze veniturile obţinute în 2019 şi să le estimeze pe cele din 2020.
Uite ce spune Alex, contribuabil ce depune declaraţia unică (titular al unei PFA): „Întâi de toate, vom căuta declaraţia unică 2020 pe Google, primul rezultat ne duce direct către site-ul ANAF. De aici vom descărca în calculatorul propriu ultima versiune a formularului PDF inteligent, care a fost actualizat zilele trecute. Deschidem declaraţia şi ne apucăm de completat“. „După caz, vom bifa venituri realizate din România sau din străinătate. Să spunem că am obţinut venituri din România anul trecut, impuse în sistem real sau, după caz, pe bază de norme de venit. Dacă ştim că am depăşit plafonul celor 12 salarii minime pe economie într-un an, vom datora şi contribuţiile la pensii şi sănătate“, mai spune el.
Recomandări
„Să spunem că avem activităţi independente, formă de organizare individuală. Completăm datele personale, codul CAEN al activităţii, sediul nostru, documentul în baza căruia activăm. Pe baza datelor din contabilitate, vom declara un venit brut, vom declara şi cheltuielile deductibile ce vor fi scăzute, urmând a rezulta un venit net final la care ne vom raporta pentru plata impozitului pe venit şi, dacă este cazul, a contribuţiilor sociale la pensii şi sănătate“, îți explică Alex.
- Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
- Vântul face prăpăd în România. Ce drumuri au fost închise
- Trump are arma care poate nimici armata rusă. Ce se știe despre racheta de ultimă generație
- Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
- Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Partenerii noștri