- În ultimii 15 ani, ponderea depozitelor bancare overnight ale românilor a urcat până la 45%, 50% şi chiar a depăşit 60% din totalul depozitelor populației.
- Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă.
- O scădere a ponderii depozitelor bancare overnight indică o normalizare a comportamentului de economisire, după cum susţine şi BNR în rapoarte.
Cu toate campaniile de educaţie financiară ale băncilor, românii continuă să ţină circa 50% din economiile bancare în conturi curente sau în depozite la vedere. Asta înseamnă că nu primesc vreo dobândă. În ultimii 15 ani, ponderea depozitelor bancare overnight ale românilor a urcat până la 45%, 50% şi chiar a depăşit 60% din totalul depozitelor populației. Asta reiese din datele BNR.
Advertisment
Românii continuă să păstreze o parte importantă din economiile lor bancare, în jur de 50%, în depozite overnight, adică în conturi curente, în depozite la vedere, pentru care nu încasează dobândă de la bănci, în loc să-i mute măcar în depozite la termen, dacă nu plasează banii şi în alte categorii de instrumente financiare. Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă.
Analizând situaţia din ultimii 15 ani, se observă că ponderea depozitelor bancare overnight ale românilor a urcat în ultimii ani până la 45%, 50% şi chiar a depăşit 60% din totalul depozitelor populaţiei, comparativ cu 20-30% cât era în perioada 2009-2016, după cum reiese din datele BNR.
Recomandări
Ca volum, depozitele overnight ale populaţiei (din conturi curente, din depozite la vedere), au crescut de peste 6 ori în ultimii 15 ani, ajungând în acest an la 160 mld. lei (32 mld. euro, echivalent), în timp ce depozitele totale ale populaţiei (la vedere şi la termen), s-au majorat de circa 3,5 ori în acest interval, până la 350 mld. lei (70 mld. euro, echivalent).
Cu toate că în ultimii ani ratele ridicate de dobândă au continuat să încurajeze economisirea pe scadenţe mai lungi, depozitele la vedere rămân la un nivel ridicat, după cum susţine şi BNR.
În ani 2020, 2021 şi 2022, ponderea depozitelor bancare overnight ale populaţiei în depozitele totale ale populaţiei a avut niveluri ridicate, de 50%-60%, dar şi în 2023 şi prima parte a anului 2024 ponderea acestor depozite a rămas la cote mari, apropiate de 50% (48%, respectiv 46%).
O scădere a ponderii depozitelor bancare overnight indică o normalizare a comportamentului de economisire, după cum susţine şi BNR în rapoarte.
Aceste sume din conturile curente, din depozite la vedere ale românilor sunt de fapt bani „gratis“ pentru bănci, în condiţiile în care nu plătesc dobânzi pentru aceştia, devenind o sursă importantă de profit pentru bănci.
Citește și
- VIDEO. Armin van Buuren și Hardwell lansează o nouă piesă împreună. „Follow the Light” combină elemente de trance și big room
- Ursula von der Leyen a anunțat noul plan de creștere a competitivității UE prin echilibrarea creșterii economice cu aspectele sociale și de mediu
- Fragmente dintr-o dronă rusească au fost găsite în apropierea localității Periprava, județul Tulcea
Partenerii noștri