• 334.000 de clienți persoane fizice au solicitat suspendarea plății ratelor până pe 15 iunie 2020
  • Asta reprezintă circa 22% din creditele în derulare acordate atunci populaţiei
  • Aproape 28.000 de companii au solicitat suspendarea plății ratelor până pe 15 iunie 2020, conform ZF
  • Cele 28.000 de companii reprezintă circa 28% din portofoliul total de credite accesate de persoanele juridice

Măsura de amânare a plății ratelor ar putea continua. Pentru moment bancherii trebuie să discute cu Ministerul Finanțelor toate detaliile măsurii.

Sunt mai multe variante luate în calcul. Amânarea ratelor s-ar putea aplica pentru toți clienții băncilor sau punctual pentru cei ce pot dovedi că au nevoie de acest beneficiu. BNR încă nu a discutat cu Ministerul Finanţelor despre posibilitatea prelungirii moratoriului de amânare a ratelor şi în 2021.

Bogdan Neacșu, președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank: „Nu numai că pot să susțină ratele, ci trebuie să ne gândim de pe acum s-o facem cât mai repede posibil. Interesul nostru este să ne ținem clienții într-un confort psihologic. Datoria la bancă trebuie plătită, dar trebuie să ofere acelui om o relaxare în funcție de contextul său. Cred că primul pas pe care guvernanții trebuie să-l facă și pe care noi, băncile, să-l sprijinim este să prelungim aceste măsuri de amânare la plată.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice: „Ne gândim împreună cu sistemul bancar ce vom face după data de 1 ianuarie. S-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi. Căutăm împreună soluţii pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienţii băncilor şi nici economia să nu sufere.“