• Noul sediu al companiei Amazon va fi un turn înalt, din sticlă, înalt de 100 de metri, în formă helicoidală.
  • Noul sediu va avea 2,8 milioane de metri pătrați de spații de birouri, dispuse în trei clădiri de 22 de etaje, valoarea proiectului ridicându-se la 2,5 miliarde dolari,
  • Planul include 2,5 acri de spațiu public, care vor cuprinde locuri destinate manifestărilor artistice, zone comunale cu iarbă și un amfiteatru de 250 de locuri, piețe în aer liber, magazine și restaurante, o rețea de alei și spații pietonale

Principalele puncte de atracție ale noului sediu al companiei Amazon din Arlington, Virginia, vor fi un amfiteatru în aer liber și un turn înalt de 100 de metri, în formă helicoidală, scrie CNN. Planurile au fost făcute publice și au fost prezentate marți autorităților spre aprobare, valoarea proiectului ridicându-se la 2,5 miliarde dolari.

Noul sediu va avea 2,8 milioane de metri pătrați de spații de birouri, dispuse în trei clădiri de 22 de etaje. Clădirea în formă de spirală dublă va fi deschisă publicului cel puțin două weekend-uri în fiecare lună, potrivit Amazon.

Punctul central al complexului va fi Spirala, o structură de sticlă, acoperită de copaci, unde vor fi amplasate o serie de „medii de lucru alternative”, în mijlocul unor grădini interioare, aranjate de o echipă de horticultori. Potrivit firmei de arhitectură care a creat proiectul, o spirală le va permite angajaților și vizitatorilor să urce în afara structurii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Directorul firmei de arhitectură, Dale Albenda a spus într-un interviu că proiectul este o îmbinare între știință și prezența naturii. „Construim o serie de atriumuri interioare și grădini, care nu sunt o seră sau un loc pe care doar îl vizitezi, ci un loc unde poți și lucra”.

Spații publice

În timp ce „Spirala” va fi deschisă ocazional pentru public, Amazon a precizat că alte părți ale complexului vor fi destinate utilizării publice. Planul include 2,5 acri de spațiu public, care vor cuprinde locuri destinate manifestărilor artistice, zone comunale cu iarbă și un amfiteatru de 250 de locuri. Piețe în aer liber vor găzdui standuri mobile de vânzare de produse alimentare și piețe pentru producători, în timp ce la parter vor fi magazine și restaurante.

Potrivit arhitectului principal al proiectului, „marea majoritate” a spațiului de la nivelul solului va fi accesibilă publicului. „Oamenii vorbesc tot timpul despre „campusuri” (tech) și acest termen este asociat cu imaginea unui loc care este împrejmuit… dar ne mutăm din campus în ceea ce ne place să numim cartier”, a spus Albenda.

În altă parte, proiectul include o rețea de alei și spații pietonale și poate găzdui peste 950 de biciclete. Parcarea și andocarea mașinilor vor fi la subsol, pentru a păstra zona imediată liberă.

La o distanță de 15 minute cu metroul se află și vila pe care directorul companiei Amazon, Jeff Bezos, a cumpărat-o în 2016 și care a costat 23 de milioane de dolari.

Întregul sediu este de așteptat să funcționeze pe energie regenerabilă, produsă de o fermă solară aflată la aproximativ 320 km distanță, în sudul Virginiei. Alte caracteristici de design durabil includ un sistem care reciclează apa de ploaie și utilizarea ventilației naturale, iar clădirile sunt concepute în așa fel, încât să beneficieze la maxim de cantitatea de lumină solară disponibilă, reducându-se astfel iluminatul artificial, a spus Alberda.

Planuri pe termen lung

În 2017, când Amazon a anunțat pentru prima dată că intenționează să construiască un al doilea sediu, a primit peste 230 de propuneri din partea multor orașe și state din SUA.

La sfârșitul anului 2018, firma a anunțat că au fost selectate pentru acest scop nordul Virginiei și New York-ul. Dar la propunerea pentru Long Island City, în New York, s-a renunțat câteva luni mai târziu, întrucât comunitatea locală nu a acceptat proiectul. Amazon a declarat atunci că „o serie de politicieni de stat și locali” din New York au „dat de înțeles că se opun prezenței noastre”.

În schimb, statul Virginia a oferit companiei generoase scutiri de taxe. Amazon prezice că sediul său din comitatul Arlington va găzdui 25.000 de angajați, compania intenționând să mai creeze 5.000 de locuri de muncă la o unitate mai mică din Nashville, Tennessee.