• Moneda euro a ajuns astăzi la valorea de 4,87 lei
  • În opt luni de zile cursul leu-euro a crescut cu 2%
  • Previziunile arată că dolarul va rămâne în echilibru în perioada următoare

Analiștii economici previzionau un curs de 5 lei pentru un euro la finele acestui an. Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar, spune că aceste prediciții sunt normale în contextul deficitului bugetar și al celorlalte dezechilibre financiare care s-au adunat. Cu toate acestea, există Banca Națională a României care încearcă să mențină o stabilitate a cursului. Acest lucru explică de ce vedem creșteri nesemnificative.

În criza din anul 2008 moneda euro a crescut în șase zile cu 30%, iar acum, în opt luni de zile, cursul leu-euro a crescut cu 2%. BNR are resurse valutare suficiente, iar piața este mult mai echilibrată.

Valoarea dolarului în România depinde de evoluția monedei în raport cu euro pe plan internațional. Previziunile arată că dolarul va rămâne în echilibru în perioada următoare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar: „Analiștii nu se așteaptă ca alegerile din Statele Unite să aducă mișcări tectonice. Dacă vor apărea mișcări tectonice, acestea vor fi pe termen lung, însă pe termen scurt, dolarul va rămâne în echilibru.Ar trebui să se întâmple ceva ieșit din comun, mai rău decât această pandemie, pentru ca dolarul fie să scadă, fie să crească.”

Cristian Hostiuc spune că aceste fluctuații fac parte din evoluția curentă a economiei. Există țări unde se înregistrează dezechilibre puternice, cum este cazul României, iar atunci moneda națională trebuie să se deprecieze.