• Inflaţia de pe pieţele emergente continuă să crească.
  • Există totuși semne că vârful este aproape, estimează Schroders, o companie majoră de gestionare de active.

Iar acest lucru ar putea aduce oportunităţi investitorilor, consideră aceasta. Direcţia inflaţiei este vitală pentru investitori, aceasta determinând creşterea sau scăderea valorii investiţiilor.

Inflaţia este peste ţintă şi în creştere în vasta majoritate a pieţelor emergente importante, iar bancherii centrali de acolo majorează agresiv ratele dobânzii. Problemele legate de inflaţie ar putea persista pe termen scurt, în condiţiile unei creşteri în continuare a preţurilor alimentelor pe fondul crizei din sectorul îngrăşămintelor.

Totuşi, preţurile îngrăşămintelor nu au fost întotdeauna un ghid de încredere privitor la direcţia viitoare a preţurilor alimentelor. În plus, există şanse bune ca monedele pieţelor emergente să se aprecieze, notează Schroders.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

La fel stau lucrurile în ceea ce priveşte componenta de energie a inflaţiei. Criza de pe piaţa gazelor reprezintă o presiune inflaţionistă în plus pentru Europa Centrală şi de Est. Însă pentru majoritatea pieţelor emergente, inflaţia legată de energie este de aşteptat să scadă.

Legat de inflaţia de bază, aceasta este în creştere pe majoritatea pie­ţelor emergente, însă pe aceste pieţe stimulentele din pandemie au fost mult mai puţin generoase. Majorările de dobânzi deja aplicate vor eroda cererea cu o întârziere de şase până la nouă luni, iar factori cum ar fi creşterea preţurilor de producător care au împins în sus inflaţia de bază s-ar putea diminua, potrivit Schroders.

Fondul Monetar Internaţional estimează că inflaţia din economiile emergente şi în curs de dezvoltare va scădea la aproximativ 4% după un vârf de 6,8% către sfârşitul acestui an. Deşi riscurile sunt uşor în creştere pe termen mediu, FMI argumentează că aşteptările privind inflaţia sunt încă ancorate atât pe pieţele avansate, cât şi pe cele emergente.

Agenţia de rating Moody’s esti­mează că activitatea economică va re­veni la nivelurile de dinaintea pan­de­miei în majoritatea pieţelor emer­gente anul viitor, deşi ritmul de creş­tere economică se va situa sub cel din 2021.

Rata inflaţiei este aşteptată să încetinească în majoritatea economiilor, însă riscurile legate de preţurile ridicate la alimente şi carburanţi să vor menţine ridicate, avertizează Moodyís.

Potrivit Bloomberg, inflaţia s-ar putea dovedi mai greu de îmblânzit pe pieţele emergente.

Creşterile de preţuri din Cehia şi România au accelerat peste aşteptările economiştilor în octombrie, împingând dobânzile reale de acolo şi mai adânc în teritoriu negativ. Aceste rate negative arată că ar putea fi nevoie ca băncile centrale din regiune să fie şi mai agresive în înăsprirea politicii monetare pentru a influenţa inflaţia.

Însă normalizarea nu va fi uşoară, scrie Bloomberg. Deficitele fiscale sunt în creştere în regiune, economiile îşi revin de pe urma crizei coronavirusului, iar presiunile de creştere a salariilor se intensifică. Alegerile din Ungaria şi mai apoi Polonia vor complica situaţia. Adăugând la toate acestea valul de stimulente UE pentru redresare, se creează o reţetă pentru inflaţie ridicată şi susţinută.