• Companiile de textile din România sunt unii dintre cei mai mari jucători economici de pe piață
  • Salariile muncitorilor sunt unele dintre cele mai mici din țară
  • Salarii mai mici se mai găsesc în industria HoReCa

Mari firme de modă produc haine premium în România, care sunt exportate în toată lumea. Chiar și Ducesa Catherine a Marii Britanii a purtat ceva făcut în țara noastră.

Dar dacă ținutele sunt high-end, salariile celor care lucrează în fabricile de textile sunt la polul opus. Sunt cele mai mici din economia locală, chiar dacă au crescut în ultimii 10 ani.

Salariul mediu net al unui angajat din fabricile de îmbrăcăminte a ajuns la aproape 1.900 de lei în luna octombrie a anului 2020, în creştere cu circa 4% comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimii 10 ani salariile s-au dublat, adică au avut o creștere de 105%, însă continuă să fie printre cele mai mici din economia locală. Salarii mai mici se mai găsesc în industria HoReCa: circa 1700 lei.

Un croitor are un salariu net lunar de 1200 lei și poate ajunge la 3019 lei, un operator de producție câștigă între 1200 lei și 2789 lei, iar un tăietor de materiale textile are un salariu ce pornește de la 1200 lei și poate ajunge la 2532 lei, conform datelor de pe platforma playlab.ro.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală a producătorilor de îmbrăcăminte sunt Formens, Alison Hayes, Aries Textile, Zarah Monden şi Pandora Prod, conform datelor centralizate de Ziarul Financiar în anuarul „Cei mai mai jucători din economie 2020”.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ
DUA LIPA ȘI-A VIZUALIZAT VIITORUL