• Statele Unite sunt al treilea cel mai mare partener comercial al Germaniei.
  • În 2019, comerțul bilateral de bunuri și servicii se ridica la 260 de miliarde de dolari.
  • Aportul de investiții germane în economia SUA a fost de 522 de miliarde de dolari în 2019.

Angela Merkel este primită în această seară la Casa Albă de către Joe Biden. Cei doi lideri încearcă să repare relațiile stricate în mandatul fostului președinte american. Atunci Donald Trump amenința cu o taxare de 25% importurile de autovehicule din Germania și a încercat să împiedice proiectul gazoductului Nord Stream 2. Chiar și așa, relațiile comerciale au supraviețuit și nu sunt deloc de neglijat.

Cât de importantă este Germania pentru Statele Unite?

Investițiile germane în SUA s-au cifrat la 522 de miliarde de dolari în 2019, de aproape patru ori mai mult comparativ cu investițiile americane în economia germană. Peste 861.000 de locuri de muncă din SUA sunt, în fapt, create de companii germane prin filialele lor americane, iar acest lucru înseamnă că firmele germane sunt al patrulea mare angajator străin pe piața americană.

În 2019, comerțul bilateral de bunuri și servicii se ridica la 260 de miliarde de dolari, cu un deficit pentru partea americană de aproximativ 66 de miliarde de dolari, exclusiv din importul de bunuri germane. Cea mai mare parte a acestora era reprezentată de automobile, medicamente, mașini industriale, și echipamente medicale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Cum au supraviețuit aceste relații în ultima parte a mandatului Trump, marcat de pandemie?

SUA au rămas și în 2020 cel mai mare cumpărător pentru exportatorii de bunuri și servicii din Germania. Sub raportul volumelor totale ale schimburilor comerciale SUA s-au situat, însă, pe locul al treilea în lista de parteneri ai Germaniei, pe primele poziții fiind China și Țările de Jos.