• Azi aniversăm 40 de ani de la prima transmisiune CNN, 1 iunie 1980
  • De-a lungul a 40 de ani, CNN devenit postul de televiziune urmărit și cunoscut la nivel global
  • În prezent, CNN transmite către 2 miliarde de oameni, din peste 200 de țări și teritorii

La mulți ani, CNN!

Ideea unei rețele de televiziune care să transmită știri 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, părea un proiect revoluționar în anul 1980.

Lois Hart împărțea pupitrul de știri cu soțul său, David Walker, prezentând cele mai importante titluri ale zilei, chiar din prima zi de transmisiune.

Știrile sau, așa cum le numim noi, jurnaliștii Aleph Media, story-urile reprezentau o combinație între politică și subiecte de interes național – direcția a rămas definitorie pentru programa CNN, de-a lungul celor 40 de ani de transmisiune.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
Sursa Video: YouTube / CNN

Noua rețea de televiziune l-a intervievat pe fostul președinte SUA, Jimmy Carter. Apoi au transmis o poveste despre cum starul echipei de baseball New York Yankees, Reggie Jackson, aproape a fost împușcat într-o ceartă pe tema unui loc de parcare – starul nu a fost rănit. Și, așa cum ne așteptam, au acoperit cu succes perioada alegerilor prezidențiale din 1980.

Evident, dacă ne uităm acum la primele story-uri transmise de CNN, am putea spune că tot pachetul era învechit față de cum arată azi întreaga producție CNN.

Totuși, acum 40 de ani, CNN nu dispunea de grafică de ultimă generație, iar erorile sau problemele tehnice existau și ele într-o oarecare măsură. Unde mai pui că moda și hairstyling-ul anilor ’80 nu ajutau la construcția celor mai fericite compoziții vizuale pentru televiziune.

În schimb, CNN și-a pus amprenta încă de la început și transmisiunile purtau aerul CNN

„Rămâneți cu noi”, a spus Hart finalizând prima oră de transmisiune a CNN-ului. „Vom prezenta toate tipurile de știri, din sport, din meteo, dar și alte competențe și teme speciale, începând de acum și întotdeauna”, a mai spus Hart.

În afara evenimentelor zilei, CNN le-a făcut telespectatorilor un tur al studioului CNN pentru a le prezenta cum se compun știrile și cum se transmit acestea către ei.

Sursa Video: YouTube / CNN Business

Ted Turner, fondatorul CNN, a ținut un discurs dedicat primei zile de transmisiune: „Să acționezi conform convingerilor unuia, în timp ce alții așteaptă; să creezi o forță pozitivă într-o lume în care cinicii abundă; să oferi oamenilor informație, ceva ce înainte nu era posibil; să oferi posibilitatea de a alege celor care își doresc”.

Turner a mai spus în discursul său și „Pentru poporul american, care din setea de a înțelege și din setea de a avea o viață mai bună au făcut ca acest proiect nou și curajos să fie posibil. Pentru industria de cablu, care prin spiritul său de pionierat a condus către acest pas uriaș în domeniul comunicării… Dedic acest canal de știri pentru America, o rețea de știri posibilă prin intermediul cablului”.