- Restaurantele funcționează doar pe terase, adică la capacitate redusă
- HoReCa a pierdut, în 2020, 80% din cifra de afaceri de anul trecut
- Guvernul spune că ar putea acoperi 20% din pierderile HoReCa
- În domeniul HoReCa sunt angajați aproape 400.000 de oameni
Principiul „dacă nu poți să-i ajuți, măcar încurcă-i” se aplică cu succes în sectorul 5 din Capitală. Ca să-și salveze afacerile, antreprenorii din Horeca au fost nevoiți să găsească singuri soluții.
Statul aproape că nu i-a ajutat deloc, iar unele cazuri mai mult le-a pus bețe-n roate. Uite un exemplu concret: Andrei Sosa are un restaurant
în sectorul 5. Ca să-și țină afacerea pe linia de plutire, a extins terasa pe trotuar. Doar așa putea respecta distanțarea impusă. Acum, Primăria îi cere mai mulți bani pentru chirie, iar el a decis să intre în grevă fiscală.
Andrei Sosa, administrator restaurant Energiea: „Toată lumea ne-a promis ajutoare și sprijin și vă spun că în anul ăsta am primit numai scatoalce de peste tot, din partea autorităților. În alte țări au cedat din spațiul public pentru terase. Atâta timp cât statul ne-a distanțat mesele. Nu ne permite în interior, să vii să-mi mai ceri bani pentru că am extins trei mese.”
Cristina Roșca, redactor Ziarul Financiar: „Restaurantele, pentru fiecare metru pătrat de terasă pe spațiul public trebuie să plăteasca un leu pe zi pe metru pătrat. Au cerut sprijin sub forma reducerilor de taxe sau chiar au cerut să nu mai platească impozitul aferent industriei, dar nu au primit nimic. Momentan singurul ajutor pe care îl primesc de la stat este șomajul tehnic.”
Proprietarii de restaurante din Iași au avut mai mult noroc decât cei din București.
Carmen Manea, administrator bistro in centrul orasului Iasi: „Ni s-a făcut o promisiune cum că vom putea plăti jumătate din taxă. Dacă am vrut să păstrăm toate normele impuse adică distanțare între mese și scaune, atunci obligatoriu, cu același număr de mese ca anul trecut, am fi ocupat mai bine de dublul suprafeței de anul trecut”