• Anul trecut a fost un adevărat coșmar pentru HoReCa.
  • Industria a primit lovitură după lovitură, iar cifra de afaceri a scăzut cu aproape 80%.
  • Rezultatul a fost sumbru: zeci de angajați în șomaj tehnic, incertitudini și afaceri închise.

Radu Dumitrescu conduce șase restaurante în București. Pentru că doar două au și terasă, 2020 i-a adus pierderi mari. A rămas cu 100 de angajați din 370.

Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa: „Și-au găsit alte locuri de muncă, în alte domenii. Promisiunile din partea lor sunt că în momentul în care restaurantele se vor redeschide, vor reveni Acești oameni, din luna martie, au avut niște venituri extrem, extrem de mici și sunt toți la limita supraviețuirii”.

Daniel Mischie, preşedintele HORA spune că este vina statului. Asta pentru că nu a știut cum să gestioneze criza covid.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Daniel Mischie, Președintele HORA: „Nu este responsabilitatea proprietarilor de restaurante pentru această criză sanitară și criza sanitară nu poate fi rezolvată prin închiderea unei industrii.

În această industrie activează mai bine de 40.000 de operatori, dintre care 10.000 au anunțat că își vor închide afacerile.

Activează 400.000 de angajați. Considerăm că mai bine de 30%-35% din acești angajați nu își vor mai regăsi locul în această industrie”.

Există și excepții. Tudor Aposteanu s-a axat în a doua jumătate a anului, pe delivery, iar afacerea i-a înflorit

Tudor Aposteanu, antreprenor HoReCa: „Comparativ cu anul trecut, în prima jumătate a anului ne-a scăzut cu 70%. A doua jumătate a anului, față de 2019, ne-a crescut cu 200%. În pandemie, noi am vândut trei francize. Am chiar trei contracte noi care chiar merg foarte bine”.