• Autoritățile de la Chișinău nu au primit niciun răspuns de la concernul rus Gazprom în ceea ce privește livrarea gazelor în noiembrie.
  • Producția din zăcământul Kovykta va fi alimentată la conducta Puterea Siberiei din China, care are o capacitate anuală de 38,3 mld. mc/an.
  • Compania a afişat la începutul zilei de vineri profituri record în trimestrul al treilea datorită creşterii costurilor energiei.

Preţul gazului în Europa va rămâne ridicat în anii următori în urma reducerii livrărilor din Rusia, a declarat vineri directorul general al companiei norvegiene Equinor.

Compania, care în acest an a depăşit compania rusă Gazprom ca fiind cel mai mare furnizor de gaze în Europa, a afişat la începutul zilei de vineri profituri record în trimestrul al treilea datorită creşterii costurilor energiei, relatează Reuters.

Problema fundamentală în Europa este lipsa de gaz şi lipsa va persista, iar dacă Europa vrea să obţină gaz ar trebui să se aştepte să plătească un preţ ridicat în următorii ani”, a declarat directorul executiv Anders Opedal într-o conferinţă de presă.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Contribuţia noastră va fi să producem cât mai mult posibil, iar gazul nostru va rămâne valoros în anii următori”, a mai spus el.

Gazprom a precizat că în decembrie zăcământul Kovikta şi noile facilităţi de transport pentru gaze vor fi deplin operaţionale. În 2020, Gazprom a exportat 4,1 bcm gaze către China, cantitatea urcând la aproximativ 11 bcm în 2021, urmând să ajungă la 22 bcm în 2023. Luna aceasta, vicepremierul rus Alexander Novak anunţa că Power of Siberia va ajunge la capacitate deplină în 2027, cu doi ani mai târziu decât era planificat.