• Datele generate de Imobiliare.ro relevă o tendinţă de creştere a interesului pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale în marile oraşe.
  • În acelaşi timp, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat.
  • În Bucureşti, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.747 de euro pe metru pătrat util.

Pe parcursul lunii mai, datele generate de Imobiliare.ro relevă o tendinţă de creştere a interesului pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale în marile oraşe, comparativ cu perioada martie-aprilie.

În ultimele 30 de zile, cererea atât pe segmentul chiriilor cât şi al vânzărilor a înregistrat un avans important faţă de luna anterioară, la nivel naţional. În ceea ce priveşte achiziţia, avem un avans al cererii de 13%, în vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Oraşele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constanţa, Sibiu, Oradea, Timişoara şi Braşov”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În acelaşi timp, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat. Toate centrele regionale analizate s-au înscris pe o traiectorie pozitivă la acest capitol, creşteri având loc atât pe segmentul rezidenţial vechi, cât şi pe cel nou. Excepţia de la regulă este reprezentată de segmentul vechi din Iaşi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.747 de euro pe metru pătrat util, în condiţiile unui avans de 3,3% faţă de aprilie (când aceasta se situa la 1.692 de euro pe metru pătrat). Cele două segmente ale pieţei rezidenţiale au avut o evoluţie pozitivă: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în decurs de 30 de zile (de la 1.602 la 1.613 de euro pe metru pătrat), în timp ce unităţile locative nou-construite au consemnat un avans substanţial, de 5,1% mai exact (de la 1.833 la 1.926 de euro pe metru pătrat).

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creştere de ,5% a preţurilor apartamentelor, de la 1.560 de euro pe metru pătrat util, la .614 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui mai. Locuinţele din blocurile vechi au avut parte de o evoluţie pozitivă: este vorba de un avans de 2,2%, de la 1.471 la 1.504 de euro pe metru pătrat. Locuinţele noi au înregistrat o creştere semnificativă de 5,1%, de la 1.643 la 1.726 de euro pe metru pătrat.

Oraşele unde cererea a crescut cel mai mult

În Cluj-Napoca preţurile apartamentelor s-au majorat cu 2,2% luna trecută, ajungând la o medie de 2.465 de euro pe metru pătrat util – faţă de 2.411 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute. O locuinţă dintr-un bloc vechi a ajuns să coste 2.364 de euro pe metru pătrat, în condiţiile unui avans lunar de 2,3% (de la 2.310 de euro pe metru pătrat). Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc o creştere de 2%, de la 2.478 la 2.528 de euro pe metru pătrat.

Şi Constanţa a fost caracterizată de o relativă stabilitate a preţurilor în luna mai: suma medie solicitată aici de către proprietari şi dezvoltatori rezidenţiali s-a majorat cu doar 0,6%, de la 1.475 la 1.484 de euro pe metru pătrat util. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a crescut într-un ritm uşor faţă de luna precedentă, respectiv de la 1.448 de euro la 1.454 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au resimţit o creştere de 0,8%, ajungând la preţul mediu de 1.529 de euro pe metru pătrat.

În Iaşi Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans al preţurilor de 3% în luna mai, de la 1.274 la 1.312 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piaţă supuse analizei au avut, însă, o evoluţie diferită: locuinţele din blocurile vechi au consemnat un declin uşor, de 0,6% mai exact (de la 1.289 la 1.281 de euro pe metru pătrat), în vreme ce pe segmentul rezidenţial nou a avut loc un avans de 5,6% (de la 1.264 la 1.335 de euro pe metru pătrat).

Preţurile apartamentelor din Timişoara au crescut într-un ritm uşor, anume cu 0,6%, luna trecută, de la o medie de 1.443 de euro pe metru pătrat, la 1.451 de euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente majore de piaţă au fost consemnate evoluţii similare: locuinţele vechi s-au majorat cu 0,4%, ajungând la preţul mediu de 1.433 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unităţile locative nou-construite au înregistrat o creştere de 0,5%, de la 1.483 la 1.490 de euro pe metru pătrat.