• Cele mai multe locuri de muncă scoase pe piață sunt din sectorul de sănătate, mai exact 7.500.
  • Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate.
  • Datele arată că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile.

Sectorul public a scos pe piață 20.000 de locuri noi de muncă, arată datele eJobs. Cele mai multe locuri de muncă scoase pe piață sunt din sectorul de sănătate, mai exact 7.500. Deși sunt noi locuri de muncă în sectorul public, tot mai există dezechilibre între numărul de angajați din administrația publică și sectoarele care au nevoie cu adevărat de oameni.

Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate, potrivit datelor Jobradar24.ro, site care face parte din portofoliul eJobs.ro. Guvernul a fost, cel puţin până la această dată, al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.

Putem reechilibra ceea ce nu vrea să facă Guvernul sau nu au vrut să facă toate guvernele, respectiv să facă o restructurare a aparatului bugetar, care acum este format din 1,3 milioane de bugetari și să vadă pe termen lung care vor fi domeniile unde este nevoie de oameni. O să fie nevoie de oameni, de servicii medicale și asistență medicală. Va fi nevoie de oameni în Ministerul de Interne, în Poliție pentru că vor fi probleme cu drogurile, infracționalitatea, criminalitatea, fiind la începutul unui ciclu.

Recomandări

CE MAI FACE MUSK
ISLANDA VREA ÎN UE
BANI PENTRU GROENLANDA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
SUNT „SUPER-BĂTRÂNI”
CAZ ÎNCHIS

Datele arată, totodată, că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile, urmat de Cluj – cu 1.200 de joburi postate de instituţiile publice, Timiş (puţin peste 900) şi Iaşi (aproape 900).

La polul opus s-au situat judeţele: Giurgiu (142 de locuri de muncă), Caraş-Severin (149), Covasna şi Olt (tot sub 200 de posturi vacante).

„Una dintre specificităţile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajaţii, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numărul celor temporare este de aproximativ 2.000”, se menţionează în analiza de specialitate.

Citește și