• Clasa de mijloc, în jumătatea cea mai bogată, a început sa acumuleze avere substanțială.
  • Adrian Mitroi, analist financiar spune că, cine are un depozit de 100.000 euro are cu siguranță și investiții bursiere, imobiliare și foarte probabil, mai multe depozite, dar nu au credite.
  • Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimen­tului unei bănci în limita echivalentului a 100.000 de euro.

Aproape 77.000 de români nu își fac griji pentru inflație. Potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, aceștia au depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de peste 82,6 mld. lei. Adrian Mitroi, analist financiar spune că, cine are un depozit de 100.000 euro are cu siguranță și investiții bursiere, imobiliare și foarte probabil, mai multe depozite, dar nu au credite. Clasa de mijloc, în jumătatea cea mai bogată, a început sa acumuleze avere substanțială, cu nivel de trai mai bun decât al oamenilor din vest.

„Primul sfat pe care vi l-aș da ar fi să vă plătiți datoriile. Al doilea sfat ar fi să vă gândiți ce vreți să faceți pe viitor și în funcție de asta să poziționați banii, nu doar pentru bătălia pentru randament, ci pe ce vă doriți să faceți. Acestea se numesc finanțe aspiraționale. Cea mai cool chestie este independența financiară. În funcție de asta, îți pui banii pe etape, îți asumi mai multe riscuri. Românii, în cea mai mare parte a lor, deja o duc foarte bine”, a explicat Adrian Mitroi, analist financiar, la Aleph News.

Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimen­tului unei bănci în limita echivalentului a 100.000 de euro.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

În ciuda contextului economic şi geopolitic încă tensionat, cu război la graniţă, cu inflaţie care scade lent şi dobânzi nu foarte mari la depozite, numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro la bancă a urcat cu aproape 11.000 în T1/2024 faţă de T1/2023, un salt record.

În timp ce numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu aproape 11.000 (10.897) faţă de T1/2023, respectiv cu 16,5%, valoarea sumelor economisite astfel s-a majorat cu aproape 10 mld. lei (2 mld. euro), respectiv cu 13,7% faţă de T1/2023.

Citește și