- BCE: Costurile mai mici ale împrumuturilor ar putea revigora economia stagnantă a zonei euro şi ar putea provoca o „reaprindere a inflaţiei”.
- Inflaţia din zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022, dar a scăzut la 2,8% până în ianuarie.
Costurile mai mici ale împrumuturilor ar putea revigora economia stagnantă a zonei euro şi ar putea provoca o „reaprindere a inflaţiei”, a avertizat un înalt oficial al Băncii Centrale Europene, scrie Ziarul Financiar.
Isabel Schnabel, cel mai dur membru al comitetului executiv al BCE, format din şase persoane, a declarat pentru Financial Times că declinul brusc al inflaţiei din zona euro reflectă „victoriile rapide ale deflaţiei”, pe măsură ce şocurile legate de ofertă se estompează.
Dar ea a susţinut că, în lupta pentru reducerea inflaţiei la 2%, „ultimul kilometru rămâne o preocupare”.
„Trebuie să fim răbdători şi prudenţi, deoarece ştim, de asemenea, din experienţa istorică, că inflaţia se poate reaprinde”, a declarat ea pentru FT într-un interviu pentru seria Economists Exchange.
Inflaţia din zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022, dar a scăzut la 2,8% până în ianuarie. „Am făcut progrese substanţiale, iar aceasta este o veste bună. Dar nu am ajuns încă acolo”, a adăugat Schnabel.
Citește și: