• Băncile sunt pregătite să dea credite pentru că nu au avut încasările estimate
  • Anul acesta, 22% dintre creditele pentru persoane fizice au fost amânate la plată
  • De același tratament au beneficiat și 25% dintre firme

Volumul creditelor acordate de bănci a crescut chiar și în pandemie. În special cererea pe ipotecare a fost mai mare față de anul trecut.

Pentru anul viitor, specialiștii estimează o revenire a creditării într-un ritm chiar mai susținut decât anul acesta. Așadar, băncile vor fi dornice să acord împrumuturi.

Irina Chițu, director FinZoom: „Anul acesta, 22% dintre creditele pentru populație și 28% dintre creditele pentru firme au fost amânate la plată. Deci băncile nu au mai avut încasările preconizate. Și vor avea tot interesul să scoată produse de creditare competitive pentru a atrage noi clienți. Chiar dacă mă aștept să crească rata creditelor neperformante anul viitor. Piața putem spune că este stabilă. De ce? Băncile românești, în primul rând, au o solvabilitate foare bună, de 20,7% în septembrie. Cu mult mai mult peste media europeană. Și o lichiditate bună.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Sfaturi când vrem să luăm un credit

Totuși, dacă vrem să facem un credit în perioada următoare, trebui să fim precauți. Când luăm o astfel de decizie, nu trebuie să ne lăsăm duși de val. Pleacă de la nevoie și de la capacitatea ta de a rambursa împrumutul. Un credit este safe doar dacă ajută să îți crești veniturile sau să îți reduci cheltuielile actuale, spun experții.

Irina Chițu, director FinZoom: „Pentru achizițiile mai mari să economisești o sumă cât mai mare pentru avans. Să comparăm toată piața înainte de a lua o decizie de achiziție. Și să luăm un credit în moneda în care obținem veniturile. Cu dobândă fixă, pentru a nu avea risc de creștere a dobânzii.”