- Băncile americane îndeamnă companiile să își cheltuie rezervele
- Depozitele din băncile americane se ridică la 17 mii de miliarde
- Analist financiar: „Dacă banii nu se mișcă, economia stagnează”
„Depozitați mai puțin, cheltuiți mai mult!” Asta le spun băncile americane marilor companii. Bancherii îndeamnă companiile, dar și oamenii de rând să investească și să cheltuiască.
Advertisment
17 mii de miliarde de dolari! La atât se ridică depozitele din băncile americane. Sunt companii care stau pe rezerve de cash de 200 de miliarde de dolari – este cazul Apple. Pentru că banii stau degeaba în depozite cu dobânzi foarte mici, nu pot produce alți bani – argumentează reprezentanții băncilor, potrivit Wall Street Journal. Analiștii financiari sunt de acord: revenirea economiei depinde de mișcarea acestor bani.
Irina Chițu, analist financiar: „Este normal că dacă banii nu se mișcă, economia stagnează. Într-adevăr pandemia a făcut pe de o parte atât consumatorii, cât și firmele să fie mai prudente. Să acumuleze bani în conturi curente, tocmai pentru a-i avea la îndemână în cazul în care se întâmplă ceva rău. Nici băncilor nu le convine. Ele trăiesc din comisioane, din mișcarea banilor, din credite. Băncile aleargă după clienți să le dea credite. La depozite, dobânzile sunt și ele foarte mici. În momentul acesta, dacă ne uităm pe piață la euro avem și dobânzi. Această tendință va ajunge ușor, ușor și la noi. Așa cum spuneam, în ultimul an a crescut economisirea. De exemplu, cu 15% a crescut față de acum un an numerarul în circulație și cu peste 21% au crescut banii din conturi curente și carduri.”
Recomandări
Ca o comparație, Apple are în conturi aproximativ 200 de miliarde de dolari. Sunt bani cash pe care îi poate folosi oricând. Prin comparație, PIB-ul României este de circ 250 de miliarde. Microsoft are 140 de miliarde, iar Google nu e deloc departe – cu 132 de miliarde. Practic, dacă un om ar cheltui în fiecare oră, timp de 53 de ani, câte un milion de dolari, tot nu ar reuși să epuizeze rezervele de bani ale Apple, Microsoft și Google.
Partenerii noștri