Banii la saltea se devalorizează: Ce alternative de gestionare a bugetului recomandă experții

Tu cum stai cu economiile? Sunt o prioritate pentru tine? Și dacă alegi să strângi bani, cum o faci? Ei bine, 5 din 10 români nu au fond de urgență, arată Barometrul Datoriilor.

Cei care reușesc să pună bani deoparte își păstrează 57% din economii în numerar. Datele studiului subliniază și nevoia de educație economică și soluții pentru gestionarea mai eficientă a bugetului.

Cum putem gestiona eficient bugetul? Și cât de important este să avem acest fond de urgență?

„Mai întâi să avem buget, să avem bani să punem deoparte și apoi să ne gândim despre cum îi gestionăm. Important este să punem niște bani deoparte, fie că punem 10, 50, 100 de lei pe lună, să se adune niște bani acolo pentru zile negre, pentru situații medicale, pentru cine știe ce se poate întâmpla și ai nevoie de bani, nu te va împrumuta nimeni, nici rudele, nici prietenii, nici cine știe cine, nu îți va da bani în ziua de astăzi, în condiții în care cam toată lumea suferă de problema asta financiară. 

Ei, unde îi punem? Da, asta e o bună întrebare și cred că cel mai important este să nu îi ai în contul curent, pentru că pe fondul inflației, pe fondul acestor creșteri de prețuri, banii pe care îi țin cont fără dobândă, se devalorizează, valoarea lor scade de la o lună la alta.

Motivul pentru care, ori îi punem în depozite cu dobândă, ori îi punem în fonduri de investiții. Din punctul meu de vedere, și asta e o soluție foarte bună, toate băncile din România, majoritatea au fonduri de investiții, îți iau niște bani în fiecare lună, un fel de subscriptie, cât stabilești tu cât, între 100-500 de lei, poate chiar mai mult, fiecare cum poate. 

Dar banii ăia, produc dobândă, se duc în contul de investiții, care creează mai departe valoare, în așa fel încât să depășești măcar inflația care îți mănâncă din valoarea banii”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.

Cum putem îmbunătăți educația financiară în acest sens?

„Păi, cel mai simplu este să vorbești cu un consilier de la banca la care ai cardul, de exemplu, de salarii, și să vezi exact ce soluție ai.

Pentru că, uite, vă spun din experiența mea personală, am niște fonduri de investiții pe burse internaționale, pe tot felul de instrumente, care pur și simplu îmi ia banii din cont, de fiecare dată când îmi vin bani, în funcție de nivelul la care am stabilit de comun cu banca, și investește.

Deci tu nu trebuie să faci aproape nimic. Doar să fii de acord cu faptul că banii tăi trebuie să producă bani mai departe, adică să creeze plus valoare. Asta e cea mai simplă soluție.

O soluție, de asemenea, foarte sigură, este să te duci la poștă sau să te duci la bancă și să cumperi titluri de stat, care de asemenea sunt scutiți de dobândă și asta este cel mai important. Nu plătești comisioane pentru ele și te asigură banii cu un venit undeva la nivel de 5-6%, chiar și 7% pe unele emisiuni ale Ministerului Finanțelor.

Deci sunt soluții. Oricum, ce este, este că trebuie să gândești concret că banii tăi ținuți în cont sau ținuți la saltea se devalorizează. Ce mai reprezintă 100 de lei în 2024?”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.

Exit mobile version