• Banca Centrală Europeană a majorat pentru a opta oară dobânda de referință, cu 0,25%, la cel mai mare nivel din ultimii 22 de ani.
  • Acestea nu sunt deloc veşti bune pentru bugetele noastre, întrucât creditele în euro vor fi majorate din nou. 
  • Semnalează că va continua să înăsprească politica monetară, în încercarea de a combate inflația.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro. Acestea nu sunt deloc veşti bune pentru bugetele noastre, întrucât creditele în euro vor fi majorate din nou. 

Aceasta este a opta creştere succesivă, în linie cu estimările analiştilor, şi BCE a anunţat că va continua înăsprirea politicii monetare, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. 

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 400 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. 

BCE a majorat dobânda de referinţă

Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

,,Consiliul guvernatorilor BCE se va asigura la viitoarele decizii de politică monetară că dobânzile vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%.

Proiecţiile privind inflaţia, excluzând energia şi alimentele, au fost revizuite în creştere, în special pentru 2023 şi 2024″ , se arată în comunicatul BCE.

Pieţele se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază în iulie sau septembrie, şi şanse moderate pentru o nouă decizie în septembrie sau octombrie.

De asemenea, BCE a indicat joi că de la 1 iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP – asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri seara a decis menţinerea ratei dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%.

Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate săptămâna trecută de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023 cât şi în ultimul trimestru din 2022.

Citește și

Cum explică The Weeknd scenele de sex din serialul „The Idol”. Fanii le consideră „o tortură pornografică”

VIDEO. Un belgian și-a înscenat propria moarte și și-a organizat singur înmormântarea: „Am vrut să le dau o lecție”

VIDEO. Marcel Ciolacu, la învestitură: „Nu sunt perfect sau fără de păcat, pur și simplu sunt om”. Noul premier „susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari”