- Finanţele descentralizate, sau DeFi, nu folosesc registre de ordine precum exchange-urile reglementate.
- Numele celui mai mare exchange descentralizat este Uniswap.
- Unul dintre cele mai mari protocoale de creditare este Compound.
Pentru mulţi, piaţa criptomonedelor reprezintă un motiv de speculaţie pură, însă pentru alţii spaţiul crypto este mult mai mult decât o serie de instrumente speculative.
Pentru mulţi, piaţa criptomonedelor reprezintă un motiv de speculaţie pură. Pentru acest tip de oameni, ziua de miercuri a fost una extrem de proastă, indicele Bloomberg Galaxy Crypto suferind un declin de 19,2%, cea mai gravă scădere din ultimul an.
Însă pentru alţii, spaţiul crypto este mult mai mult decât o serie de instrumente speculative, semnificând construirea unui nou sistem financiar. Pentru ei, ziua de miercuri a reprezentat o victorie imensă care ar putea intra în istorie drept unul dintre cele mai bune momente din piaţa monedelor digitale, întrucât sistemul a funcţionat cum trebuie în condiţii de stres extrem, scrie publicaţia americană Bloomberg.
Într-adevăr, miercuri au fost descoperite o serie de probleme, precum costurile ridicate pe care le impun tranzacţiile în momente marcate de volatilitate. Însă problema era deja cunoscută, iar platformele crypto funcţionează la o capacitate de 100%. În plus, soluţiile de îmbunătăţire a capacităţii şi eficienţei ar trebui să fie complet operaţionale până la sfârşitul anului.
Pentru a înţelege de ce ziua de miercuri a fost o reuşită majoră pentru piaţa activelor digitale, trebuie să separăm spaţiul crypto în două categorii: finanţe centralizate şi descentralizate.
Fiind reprezentate de exchange-uri tradiţionale ca Binance, Coinbase şi BlockFi, finanţele centralizate rulează registre de ordine cu licitaţii şi oferte într-un mod similar cu cel al Bursei din New York. Şi, la fel ca Robinhood Markets sau alţi brokeri tradiţionali, când pieţele devin agitate, finanţele centralizate sunt caracterizate de întârzieri, întreruperi ale sistemelor şi, în general, de experienţe frustrante. Aceste evenimente i-au adus pe unii analişti la concluzia că spaţiul crypto nu este pregătit să ajungă la apogeu.
Însă protocoalele descentralizate, văzute de mulţi drept viitorul finanţelor, au funcţionat în condiţii optime şi nu au prezentat niciun fel de întreruperi. În timp ce utilizatorii se plângeau pe fondul pierderilor raportate de piaţă, ei nu puteau spune că sistemele au dat greş.
Finanţele descentralizate, sau DeFi, nu folosesc registre de ordine precum exchange-urile reglementate. În schimb, DeFi deţin peste 72.000 de grupuri de lichidităţi. Oricine poate deveni furnizor de lichidităţi pe aceste grupuri şi, de asemenea, un investitor poate să îşi creeze propriul său grup prin care să obţină dobânzi (mai multe monede). Traderii folosesc aceste lichidităţi pentru a tranzacţiona criptomonedele. Protocolul este condus de un cod numit automatic market marker şi niciun om nu este implicat în procesele de tranzacţionare pe aceste exchange-uri.
Numele celui mai mare exchange descentralizat este Uniswap. Pentru a-l accesa, trebuie să foloseşti un portofel electronic în afara unui exchange reglementat, conectându-l ulterior la uniswap.org. Exchange-ul le permite clienţilor să tranzacţioneze câteva mii de criptomonede. Fondatorul Uniswap Hayden Adams a declarat miercuri că firma a executat tranzacţii de 6,3 miliarde de dolari, cu mult peste media Coinbase din primul trimestru – 3,7 miliarde de dolari. De altfel, Uniswap nu a experimentat nicio întârziere a serviciilor şi niciun client nu şi-a pierdut bani din cauza vreunei probleme din cadrul exchange-ului.
Unul dintre cele mai mari protocoale de creditare este Compound. Prin conectarea la compound.finance, poţi obţine împrumuturi complet garantate. Compound a declarat că protocoalele sale au „suportat fără probleme perioadele de volatilitate”. Între timp, Polygon Technology le permite dezvoltatorilor să îşi scaleze aplicaţiile descentralizate în ideea de a oferi servicii mult mai rapide şi eficiente clienţilor.
Niciunul dintre aceste site-uri nu a raportat vreun incident în ziua în care preţul unor criptomonede a scăzut şi cu 50%, iar protocol descentralizat nu a avut nevoie de un plan de salvare.
Toate detaliile din blockchain sunt deschise şi pot fi analizate în timp real, aşa că lichidităţile şi tranzacţiile pot fi observate pe măsură ce sunt dezlănţuite.