• China a generat 20 de miliardari din 118 noi listări la Bursă.
  • Majoritatea dintre noii bogați au firme în domeniul sănătății și tehnologiei.
  • Cel puțin 24 de afaceriști chinezi au devenit miliardari în acest an până în luna iunie.

Zhong Shanshan și-a întrerupt studiile în timpul revoluției culturale din China. A lucrat în construcții, apoi s-a angajat ca reporter, iar mai târziu s-a implicat în afaceri cu apă îmbuteliată . Astăzi, el valorează 17 miliarde de dolari după ce în aprilie și-a deschis o companie farmaceutică, iar de atunci acțiunile firmei au crescut de 26 de ori.

Cunoscut în presa chineză ca lupul singuratic, Zhong Shanshan are o poveste demnă de filme, care nu este unică în China. Cel puțin 24 de afaceriști au devenit miliardari în acest an până în luna iunie, pe o piață mult mai variată în comparație cu ofertele anterioare. Printre aceștia sunt foști profesori, contabili și specialiști software, potrivit datelor colectate de Bloomberg Billionaires.

Vânzarea acțiunilor a devenit demult o cale profitabilă pentru afaceriști, iar 2020 urma să fie un an dificil din cauza crizei coronavirusului care a afectat economia multor țări. În schimb, încurajată de o armată de investitori de retail care urmăreau venituri rapide, euforia piețelor bursiere a fost mult mai evidentă în Asia decât în orice alt loc al lumii, prin recuperarea indicelui de referință după criza provocată de virus.

Cele 118 companii care au făcut public la Shanghai și Shenzhen în acest an au strâns aproximativ 20 de miliarde de dolari până în iunie, mai mult decât dublul sumei din prima jumătate a anului 2019, arată datele compilate de Bloomberg. Shanghai a devenit locul 1 al listării mondiale, învingând New York și Hong Kong.

Peste 118 companii deschise în Shanghai și Shenzen au câștigat peste 20 de miliarde de dolari, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Un apetit puternic”

„Covid-19 a avut un impact nesemnificativ asupra activităților IPO din China continentală”, a declarat Terence Ho, lider IPO și partener EY China. „Noile IPO-uri din China cresc de obicei în ziua de debut. Acest lucru crează un cerc de investitori cu un apetit puternic”, adaugă el.

Pe principalele platforme de tranzaționare din China, noile listări sar adesea cu 44% în prima zi.

Cel mai recent lot de miliardari chinezi în urma IPO, pe anul 2020, însuma o avere de 70 de miliarde de dolari la jumătatea lunii iulie, potrivit raportului Bloomberg. Majoritatea afaceriștilor dețin companii din industria de sănătate și tehnologie, cele două sectoare care au ținut piept pandemiei.