- Bogdan sculptează bronzul, inoxul şi alama cu ajutorul aparatului de sudură
- Din 2010, a creat cam 300 de opere unicat
- Preţul pentru un obiect creat de Bogdan este cuprins între 300 şi 2.500 de euro
Crezi că aparatul de sudură este bun doar pentru construcţii metalice şi reparaţii? Să ştii că te înşeli. Bogdan Nueleanu face o mulţime de minunăţii cu el.
De loc din Gorj s-a îndrăgostit de mic, de opera lui Brâncuşi. A visat dintotdeauna să ajungă şi el un artist. Părinţii au avut alte planuri pentru el, iar Bogdan a ajuns sudor.
A muncit în Grecia, timp de 5 ani. Apoi, s-a întors în ţară ca să îşi urmeze visul. A făcut Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură, şi un master în sculptură.
Acum îmbină experienţa de sudor cu ceea ce a studiat la şcoală. Modelează metalul cu aparatul de sudură. Acum este unul dintre cei mai apreciaţi sculptori din Timişoara. Iar piesele lui de rezistenţă sunt portretele haotice.
Spune că este singurul din România care îmbină bronzul cu inoxul. O talpă de genul acesta, pentru ai da o oarecare elevaţie şi îi dă o alură de portret întradevăr.
Bogdan Nueleanu, sculptor: „Tehnica sudurii pe care o folosesc este tehnica sudurii în mediu de gaz protector, care foloseşte un electrod de wolfram şi un gaz inert. Gazul inert este vorba despre argon, care practic reuşeşte să menţină baia de material topit din timpul sudurii, fără să interacţioneze cu metalul topit”
Bogdan Nueleanu, sculptor: „Sunt haotice din punct de vedere al faptului că ele sunt create din acumulări de materiale. Asta înseamnă că pe o bucată de metal se adaugă mai multe bucăţele mici de metal, care aapoi sunt topite cu ajutorul acestei tehnici de sudare. Se crează astfel, o structură organică, haotică”
Bogdan Nueleanu – premii
2010 – Premiu special “Premiile Juventus”
2012 – Premiul tineretului „Salonul Anual al Artelor Vizuale”
2013 -Premiul Pro Cultura Timisiensis, “Consiliul Judetean Timiş”
2016- Diploma de excelentţă pentru sculptură “Uniunea Artiştilor Plastici”
2017 – Diploma de excelenţă “Primăria Municipiului Timişoara”